Soutěžící kritizují tlak ministerstva na porotu Ekofilmu

Foto: ČTK

V Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Třeboni probíhá v těchto dnech mezinárodní filmový festival věnovaný přírodě a ekologii Ekofilm. Přihlásilo se na něj 226 snímků ze 40 zemí. V soutěži o ceny festivalu je 6 desítek filmů.

Foto: ČTK
Hlavním tématem letošního ročníku je biodiverzita. Toto téma se objevuje v promítaných dokumentárních filmech, ale také v diskuzích, besedách a workshopech. Hlavním vyhlašovatelem Ekofilmu je Ministerstvo životního prostředí. V den zahájení festivalu, tedy v pondělí, se objevila zpráva, že tvůrci pěti českých filmů stahují svá díla z programu. Chtějí tak protestovat proti tomu, že prý ministerstvo životního prostředí zasahuje do festivalové soutěže. Vysvětlil jeden z protestujících Vít Klusák:

„Je to týden, co mi volal jeden z porotců, pan architekt Vlado Milunič a zněl velmi rozhořčeně a říkal, že v té porotě k nim doputovala skrze nějakou ministerskou úřednici nějaká poznámka, ale možná to byl spíš vzkaz, že si pan ministr Pavel Drobil nepřeje, aby jakoukoli z 10 cen získal film Auto*mat Martina Marečka. No a podle všeho to porota respektovala, protože pan Milunič připustil, že tomu filmu nebyla žádná cena udělena.“

Pětičlennou mezinárodní porotu tvoří scénáristka a režisérka Alena Činčerová, architekt Vlado Milunič, dokumentarista a producent Michael Havas, režisér a producent Ján Oparty a francouzský dramaturg Jacgues Génot.

Michal Havas
Vít Klusák tvrdí, že informaci mu potvrdil i Michael Havas:

„Já sám jsem hovořil ještě s Michalem Havasem a ten říkal, ano, taková věta tam padla, ale já bych s tím nikdy za novináři nešel, protože rokování poroty je tajné. Takže v okamžiku, kdy jsem věděl, že je to takto potvrzeno ze dvou zdrojů, tak tomu, domnívám se, není důvod nevěřit.“

Ministr životního prostředí Pavel Drobil ovšem kategoricky popřel, že by na porotu vyvíjel jakýkoliv tlak:

Pavel Drobil,  foto: ČTK
„Já v tomto okamžiku musím velmi jednoznačně a natvrdo prohlásit, nikdy jsme se nezajímal o jeden jediný film, který soutěží na ekofilmu, nikdy jsem se nezabýval tím, kdo jsou porotci, nikdy jsem žádného z porotců neoslovil ani já, ani lidé, kteří mají právo vydávat se za mé okolí a mé spolupracovníky.“

Na základě Drobilova oficiálního dementi organizátoři Ekofilmu nevyslyší přání tvůrců a žádný film z programu stahovat nebudou. V oficiálním stanovisku obvinili protestující režiséry, že kontakty s porotou narušovali nazaujatost její práce. "Mezinárodní filmový festival Ekofilm je především přehlídkou dokumentárních filmů určených pro diváky. Neobtěžujte prosím návštěvníky festivalu neověřeným nařčením a nesnažte se manipulací narušovat průběh festivalu a jeho dlouholetou prestiž," uzavírá mluvčí festivalu Veronika Dušková.

Vít Klusák

Dokumentarista Vít Klusák v rozhovoru pro Český rozhlas tvrdí, že pokusů o vliv politiků na rozhodování festivalových porot zažili jeho kolegové v poslední době víc:

„Ty případy se množí a proto myslím má smysl, abychom se ohrazovali.“

Jako příklad uvedl Oko nad Prahou Olgy Špátové o Janu Kaplickém na Febiofestu nebo vlastní film Český sen o radaru v Brdech uváděný na Finále Plzeň.