Sparta porazila Teplice a získala svůj 35. titul

Fotbalisté pražské Sparty si v letošní sezoně museli hodně vytrpět, aby po třech letech a dvouletém panování rivalské Slavie, která letos vyhořela a skončila sedmá hluboko v poli poražených, znovu získali nadvládu nad českou ligou. Symbolické je, že Letenským vystřelil titul v posledním duelu s Teplicemi kapitán a klíčový zadák Tomáš Řepka, bez nějž by Sparta byla zranitelnější a cestu k triumfu měla složitější. Sparťané ligu vyhráli v napínavém finiši o jediný bod před senzací sezony Jabloncem a o velké vyrovnanosti soutěže svědčí i fakt, že do posledního kola se o titul rvala i třetí Ostrava. Dvě kola před koncem byly ve hře i Teplice.

Jak byla soutěž dramatická, nevyhnuly se jí ani skandály. Špatné světlo na ni vrhly především údajná úplatkářská aféra týkající se loňského zápasu mezi Olomoucí a střížkovskými Bohemians Praha, která zatím vyznívá zcela do ztracena. Bohemians Praha po dvou letech z ligy sestupují a letos na sebe upozornili spíše než výkony na hřišti také tím, že ve 24. kole odmítli nastoupit k utkání proti rivalovi Bohemians 1905, s nímž vedou vleklé spory o jméno a logo. Tresty disciplinární komise byly tvrdé: dvacetibodový odečet a šestimilionová pokuta, které tým ze Střížkova dostal i za to, že nedodal důkazy v úplatkářské kauze. V ní Pražané obvinili olomouckého gólmana Petra Drobisze, že jim loni dal 300 tisíc korun za úmyslnou prohru ve vzájemném utkání. Po čtyřech sezonách se s ligou loučí Kladno, které po třech úspěšných záchranářských pokusech tentokrát už závěr nezvládlo.

Spartě vyšla sázka na zkušené harcovníky: vedle Řepky tým táhli i lednový navrátilec z FC Kodaň Libor Sionko, brankář Jaromír Blažek, dokud si v závěru ligy neporanil koleno, a vedle Řepky se adaptoval i Brabec. Letenští se vyrovnali i s tím, že v zimě ztratili dalšího veterána a posledního aktivní pamětníka stříbra z ME 1996 Patrika Bergera. Nadějí pro sparťanskou budoucnost je zase naopak sedmnáctiletý útočník Václav Kadlec; ten se letos blýskl už šesti góly.