Spor o senátorské křeslo Petra Pitharta

Petr Pithart

Dosavadní místopředseda Senátu Petr Pithart nemá jistotu, že bude opět senátorem, ačkoliv v nedávných volbách své křeslo obhájil. V Chrudimi Pithart vyhrál nad kandidátkou ODS Janou Fischerovou o pouhých 24 hlasů. A právě toto těsné vítězství je důvodem pro soudní dohru voleb. O stížnostech na volby do Senátu nyní rozhoduje Nejvyšší správní soud v Brně. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Petr Pithart,  foto: autor
Na neplatnost voleb podala žalobu ODS. Žádá přepočítat hlasy. Existuje prý podezření, že ve druhém kole byly některé odevzdané hlasy pro Fischerovou prohlášeny za neplatné a některé hlasy pro Pitharta byly započteny, i když byly neplatné. Neúspěšná kandidátka Jana Fischerová, starostka Havlíčkova Brodu, vysvětluje.

"Hned po vyhlášení výsledků druhého kola senátních voleb se můj volební štáb obrátil na hlavní kancelář ODS. Bylo tomu tak, že 24 hlasů, které nás dělilo od pana Petra Pitharta, a proti tomu 74 neplatných volebních lístků se nám zdálo v takovém pravděpodobnostním poměru, že by stálo za to prozkoumat, zda opravdu každý z těch neplatných lístků byl v pořádku. A hlavní kancelář ODS to řešila tak požádala právní kancelář o analýzu, zda to bylo všechno v pořádku."

O platnosti hlasovacího lístku ale rozhoduje podle zákona s konečnou platností okrsková komise. Jak tedy vidí Jana Fischerová svou šanci zvrátit výsledek voleb?

"Nezpochybňuji volební proces, že by mohl být zfalšován. To naprosto ne. Může tam ale jít třeba o přehození čísel apod."

Podle Petra Pitharta se žaloba ODS nezakládá na konkrétních důkazech. Jak řekl deníku Právo, může to být nebezpečný precedens, protože žaloba se opírá pouze o statistickou úvahu, že vždy jsou nějaké lístky neplatné. Pithartův poradce Jaroslav Weis podotýká, že práce volebních komisí, na rozdíl od stížnosti, nevychází z nějakých domněnek.

"Způsob, jak mohou být některé volební lístky stanoveny za neplatné, je ve volebním zákonu velmi přesně definovaný."

Proč tedy ODS vznesla stížnost?

"Působí to do značné míry dojmem, že ODS nebo protikandidátka, já nevím, se rozhodla to zkusit."

Senát ČR
Jaroslav Weis zdůrazňuje, že nezáleží na tom, o kolik hlasů někdo vyhrál volby. Legitimní jsou volby vyhrané o pouhý jeden hlas. Zároveň si nemyslí, že by v Česku v dohledné době o platnosti mandátu měl rozhodovat soud tak, jak se tomu stalo například v roce 2001 při prezidentských volbách ve Spojených státech.

"Na to se asi připravovat nemusíme, pokud nebude změněn volební zákon. Tam se samozřejmě také volí jiným způsobem, ať už dříve pomocí děrovacích strojů nebo dnes elektronicky, a lze opravdu zkoumat, zda ta mechanika - takříkajíc- byla naplněna. Nehledě na to, že by nám, myslím, nastala i další situace. Ve chvíli, kdyby se dejme tomu soud rozhodl právě pro řešení zneplatnit volby právě kvůli tomu, že byly vzneseny námitky proti sečítání hlasů, pak by se kdykoliv v budoucnosti mohlo stát, že kdokoliv by mohl vznést takovou námitku. Volby by byly neplatné a začínaly bychom nanovo. Jenom proto, že by se někdo domníval, že příště to pro něj dopadne lépe."

Na neplatnost voleb si stěžuje i neúspěšný kandidát ODS v Mladé Boleslavi. Poblíž některých volebních místností prý parkovala auta s logem sociálních demokratů, a to mohlo podle kandidáta ovlivnit voliče. Naproti tomu bylo dvakrát zpochybněno zvolení kandidátky ODS v Praze 2.