Sport

Fotbal, lední hokej a veslování - to je náplň dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka. První zastavení bude u kopané.

První liga začíná už v pátek a tak se na první kolo zaměříme v příštím vydání sportovní rubriky. Dnes začneme mistrovstvím Evropy fotbalistů do 18 let, v němž si úspěšně vedli čeští reprezentanti. V nedělním boji o třetí místo sice podlehli domácímu Německu 3:1, ale kvalifikovali se na mistrovství světa dvacetiletých, které se hraje příští rok v Argentině.

V plném proudu jsou předkola nejprestižnějšího evropského poháru. Fotbalisté pražské Sparty budou o účast v hlavní soutěži Ligy mistrů bojovat s vítězem moldavsko-slovinského duelu Zimbru Kišiněv - NK Maribor. Slávisté, pokud uspějí v druhém předkole proti Šamchoru, nastoupí buď proti ukrajinskému Šachťoru Doněck, nebo proti Levadii Maardu, mistru Estonska. Rozhodl o tom los třetího předkola ve švýcarském Nyonu. První zápasy třetího předkola se uskuteční 8. a 9. srpna, odvety o dva týdny později. Sparta i Slavia by podle losu měly začít na hřišti soupeře, ale UEFA ještě může udělat v pořadí zápasů korektury.

V letní evropské fotbalové soutěži Intetoto Cup se dařilo českým celkům. Pravda, Marila Příbram měla těžkého soupeře v šestém celku anglické Premier League Aston Ville. Po domácí remize 0:0 prohrála v sobotu v Birminghamu 3:1 a je z dalších bojů vyřazena. To olomoucká Sigma si poradila s chorvatským Slavenem Belupo, když po remize 1:1 na hřišti soupeře ho doma dokázala porazit 2:0. Ve čtvrtém kole Poháru Intertoto se ve středu poprvé utká s dalším českým celkem Chmelem Blšany. Ten nejdříve doma rozdrtil řecký Apollon Kalamata 5:0 a na jeho půdě přidal ještě tři branky.