Sport

Po porážce v Dánsku se česká fotbalová reprezentace vzdálila postupu na mistrovství světa v roce 2002, zatím 13 českých atletů splnilo limit pro mistrovství světa v Edmontonu - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Velkým rozčarováním byl šestý zápas českých fotbalistů v kvalifikaci na Mistrovství světa 2002. V sobotu v Dánsku totiž prohráli 2:1. Byla to vůbec první prohra, kterou čeští fotbalisté utrpěli v kvalifikaci mistrovství Evropy či světa pod vedením trenéra Jozefa Chovance. Pro Dány naopak první výhra nad českým celkem v celé historii. Duel v Kodani se tedy reprezentaci nepovedl po všech stránkách. Styl, jakým národní výběr hrál, vzbuzoval depresi. Trenér Jozef Chovanec k tomu dodává:

"Jsem zklamán z výsledku tohoto zápasu, který jsme odehráli. Opět se projevily naše slabiny - neproměňování stoprocentních šancí, nedůslednost v obranné činnosti a špatný přechod do útoku."

Čeští fotbalisté klesli z prvního na třetí místo v tabulce třetí skupiny. Přesto trenér odmítá hovořit o krizi týmu. "Výsledkově to asi krize je, ale herně ne, i když určitě máme co zlepšovat. V Kodani jsme cíl, jímž byl minimálně jeden bod, nesplnili," konstatoval český trenér. Hlavní příčinou je podle jeho mínění zahazování šancí. "S nepřesnou koncovkou se potýkáme už od mistrovství Evropy," připomněl Chovanec.

Na vedoucí Bulhary ztrácejí čeští reprezentanti dva body, na druhé Dány jeden. Připomenu, že první z tabulky postupuje, druhý hraje o účast na šampionátu baráž. I když český výběr už nemá osud skupiny ve svých rukou - musí pokaždé bodovat a přitom čekat na klopýtnutí Dánska - hráči neztrácejí optimismus a v postup ještě věří.

Ve středu je na řadě další díl kvalifikačhních bojů. Tentokrát do Teplic zavítají Severní Irové. "Hráči hned v kabině dali najevo, že v sobě zmobilizují všechny síly. Všichni si uvědomují, že ve středu musejí vyhrát," řekl Chovanec. Jeho slova potvrdil i útočník Vladimír Šmicer.

"Mrzí mě to, ale doufám ještě není konec té kvalifikace a ještě pořád zbývají čtyři zápasy. Doufám, že je vyhrajeme a postoupíme." A jak vidí po sobotní prohře šance českého výběru jeho útočník Jan Koller?

"Samozřejmě, že není dobré, že jsme se z prvního místa rázem dostali na třetí a už náš postup není v našich silách a musíme čekat co náš soupeř. Ale ještě samořejmě není nic ztraceného -tento kolektiv má sílu, takže si myslím, že to odčiníme ve středu v Teplicích, kde musíme vyhrát."


Před několika dny proběhl v Ostravě jubilejní 40. ročník mezinárodního atletického mítinku Zlatá tretra. I když jeho pořadatelé přišli o hlavní trumf - světový rekordman v běhu Michael Johnson musel kvůli vážnému onemocnění své matky odletět domů do Spojených států - viděli návštěvníci řadu skvělých českých i zahraničních sportovců. Z těch domácích přitom nejjasněji zářil oštěpař Jan Železný. Nepokořil sice hranici 90 metrů, ale výkonem o pouhých 53 centimetrů horším se postaral o jeden z vrcholů jubilejního 40. ročníku. Před zaplněným hledištěm se z první série posunul na druhé místo letošních světových tabulek a připsal si další skalp svého přítele a nejčastějšího soupeře Steva Backleyho z Anglie. Předseda českého atletického svazu Karel Pilný byl s letošním jubilejním 40. ročníkem Zlaté tretry spokojen.

"Mně se mítink líbil. Já jsem rád, že jsme tady viděli řadu pěkných sportovních výkonů - jako tradičně na retře i v provedení našich atletů. Jsem rád, že máme už zase dva mítinky v České republice, protože konkurence je vždycky dobrá. Takže z tohoto hlediska jsem spokojen."

Žádný z českých atletů ale nevyužil na Zlaté tretře příležitost ke splnění limitu pro letošní srpnové mistrovství světa v Edmontonu. Česká atletika má dosud 13 závodníků, kteří splnili limit pro tento start.

"Chci věřit že se ten počet limitářů bude velmi utěšeně rozrůstat, protože bychom velmi rádi obhájili pozici české atletiky. A málo platné - jestliže česká atletika je dobře zapsaná ve světovém povědomí, tak tam nemůžeme přijet jenom s deseti nebo dvanácti vynikajícími borci. My tam musíme vzít i další atlety, kteří se možná ještě nedostanou do finále v Edmontonu, ale budou příslibem pro budoucnost."


U atletiky ještě zůstaneme. Světový rekordman Roman Šebrle nemá po svém historickém úspěchu z minulého týdne čas na odpočinek. Ve čtvrtek se účastnil mítinku Zlatá tretra a v sobotu si na pražském Strahově zaběhl překážky v atletické extralize družstev za Duklu Praha. Skončil druhý za kladenským Burešem.

"Závod za Duklu Praha, tedy oddíl ve kterém vyrůstám a který mi dává naprosto ideální podmínky pro přípravu, pro mně určitě znamená hodně. Dneska mě ale mrzí, že jsem ho běžel, protože se necítím až tak dobře."

I když atletická extraliga na Strahově byla v sobotu poznamenána chladným a deštivým počasím, padly také dva české rekordy: o jeden se výkonem 65,91 metrů postarala kladivářka Markéta Hajdů z Jablonce a o ten druhý tyčkař Štěpán Janáček, který na druhý pokus překonal laťku ve výšce 575 centimetrů a o dva centimetry vymazal z čela dlouhodobých 'venkovních' tabulek výkon Zdeňka Lubenského z roku 1987. Čerstvý rekordman ke svému výkonu uvedl:

"Původně jsem to nečekal, protože ta změna tlaku před dvěma dny byla taková, že jsme se necítil úplně optimálně, ale je vidět, že i v takovém popčasí jsou rezervy a naštěstí to dopoledne se umoudřilo a bylo docela příjemně takže se dalo skočit."

Oba rekordmani si svými výkony zajistili účast na mistrovství světa v Edmontonu.