Sport

Extraliga ledního hokeje, nový trenér národní fotbalové reprezentace a vánoční plavání otužilců ve Vltavě - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

V extralize ledního hokeje se v úvodu víkendu hrálo 33. kolo, poslední před reprezentační přestávkou, během níž se český celek představí na dalším turnaji ze série Euro Hokey Tour - Baltika cupu. Už v pátek bylo sehráno šest zápasů s těmito výsledky: Vsetín - Plzeň 7:2, Pardubice - Havířov 6:4, Litvínov - Sparta Praha 3:5, Slavia Praha - Třinec 1:1 po prodloužení, Karlovy Vary - Vítkovice 3:5 a České Budějovice - Zlín 2:3.

V sobotu se kolo dohrávalo utkáním Kladno - Znojmo. Kladenští hokejisté nedokázali vyzrát na hosty z jihu Moravy a před žalostnou návštěvou patnácti stovek diváků prohráli 1:3. V tabulce tak mají na předposlední Karlovy Vary nadále jedenáctibodovou ztrátu, naopak Znojmo stráví vánoční přestávku na osmém místě.

Trenér domácích Jaromír Šindel proto nemohl být spokojen:

"Ten vývoj utkání ovlivnila vyloučení v první třetině. Vlastně jsme dostali Znojmo do hry a v té další části jsme nějaké střelecké šance měli, ale, bohužel, my se tam netrefíme. Takový šťastný gól, jako dal soupěř, my prostě nedáme. V této fázi sezóny nedáme gól ani z vyložených šancí. Doufám, že přes tu zimní přestávku se dáme dohromady, že to složení útoků se nám vrátí do té podoby, jak jsme si představovali, že to pak dál bude fungovat trošku líp."

To asistent znojemského kouče Milan Kastner neměl důvod něco svým svěřencům vytýkat:

"Byl to velice bojovný zápas. O našem vítězství rozhodlo hlavně to, že jsme proměňovali příležitosti, které jsme si vytvořili a jsme rádi, že jsme Kladno porazili. Myslím, že jsme velice zodpovědně, o čemž svědčí skutečnost, že jsme dostali jednom jeden gól. Je to vlasně dílem toho, že Olda Svoboda teď velice dobře chytá a kluci vzadu mu pomohli a tou nesmírnou bojovností jsme dokázali ten zápas zvládnout."

Před vánoční přestávkou vede v tabulce pražská Sparta, před Zlínem a Pardubicemi.


Česká národní fotbalová reprezentace má od minulého týdne nového trenéra. Stal se jim dvaašedesátiletý Karel Brückner. Volbě předcházela v kuloárech i v médiích nechutná tahanice o způsob volby. Z původních čtyř kandidátů jeden rezignoval hned, další, současný trenér ostravského Baníku Jozef Jarabinský, odstoupil krátce před volbou. O důvodech odmítnutí své kandidatury řekl:

"Abych ulehčil rozhodování a abych připravil půdu pro nové reprezentační trenéry tak, aby měli svým způsobem lepší prostředí tak, aby mohli být úspěšní. V trenérském životě taková zásadní rozhodnutí musí trenér dělat. Já jsme pochopil, že tady by někdo měl tomu všemu, co se kolem toho dělo nebo popsalo, udělat konec. Pro tohleto jsem se rozhodl já."

Na nového reprezentačního trenéra čeká obtížný úkol rehabilitovat český národní celek v nastávající kvalifikaci o postup na evropský šampionát v roce 2004. Karel Brückner si je vědom, že k případnému úspěchu má zatím stejně blízko jako k dalšímu propadáku:

Úspěch stojí těsně vedle neúspěchu a v těchto kvalifikacích je to jednoznačné - tam nejde o umístění jako v lize. Buď postoupíte a jste úspěšný, nebo nepostoupíte a jste neúspěšný. Tam je to velice spravedlivé, jako v málo které profesi, v tom fotbale." Spolu s Karlem Brücknerem se bude na chodu národního celku podílet i šéf pražské Sparty Vlastimil Košťál. Ten prozradil, jaké nejbližší úkoly realizační tým čekají:

"Ten styl hry, respektive i ta filozofie, ta bude stejná, z jakou dělám fotbal třicet roků. Já si myslím, že to bude jenom v rámci té filozofie, abychom byli skromní v prohlášeních a neskromní na hřišti a abychom o svých hrdinných skutcích mluvili v minulém čase a ne v budoucím."

K tomu budou novému trenérovi pomáhat jeho asistenti: Miroslav Beránek, Jan Stejskal a Jaroslav Šilhavý.


Od fotbalové diplomacie pojďme ještě na skok do vody. Už tradičně se na Štěpána, tedy 26. prosince, scházejí v Praze otužilci. Letos proběhne už 55. ročník Memoriálu Alfréda Nikodéma, vánoční plavecké soutěže otužilců ve Vltavě. Jejím tradičním organizátorem je předseda 1. plaveckého klubu otužilců v Praze Vladimír Komárek, který nám krátce připomněl historii memoriálu:

"Tuto plavbu založil Alfréd Nikodém v roce 1923. Plaval s několika plavci tenkrát. Postupně těch zájemců přibývalo, tak že nejvíc nás bylo asi v roce 1974, to nás bylo, myslím, něco přes dvě stovky. V poslední době se to pohybuje vždycky tak okolo stovky, což je taková dobrá účast."

A jaké podmínky je třeba splnit pro účast v tomto otužileckém soutěžení?

"Předem požadujeme, aby byli ti plavci hlášeni svými kluby, které za ně nesou zodpovědnost, které vědí, že ti lidé jsou tak trénováni, že to zaplavou. Plave se sto a třista metrů, což nejsou extrémní tratě. V jiných městech se plave víc, ale protože o Vánocích je to spíš tak pro diváky, tak u nás je to taková oslava otužování a oslava Vánoc."

Vánočního plavání otužilců ve Vltavě se pravidelně zúčastňoval také první Čechoslovák, který zdolal kanál La Manche - František Venclovský. Letošní ročník, jak nám prozradil Vladimír Komárek, to připomene:

"Letos je zajímavostí to, že se zúčastní naši plavby Dana Zbořilová, která v letošním roce přeplavala ve velmi dobrém čase kanál La Manche. Těšíme se na ní, předáme ji pohár. A jinak proto, že má František Venclovský dvě výročí, tak otužilcům, kteří se úspěšně zúčastní, dáme odznáček s portrétem a jménem Františka Venclovského."

Vedle borců z Česka si letos ve Vltavě zaplavou také otužilci z Belgie, Polska, Slovenska a Německa.