Sport

Příznivci nejpopulárnějšího sportu fotbalu se o víkendu konečně dočkali. Po dvouměsíční pauze, zpestřené ovšem lahůdkou v podobě Eura 2000 a úspěšného vystoupení tří prvoligových mužstev v letní evropské soutěži Intertoto, se na o stadionech roztočil nový ročník první fotbalové Gambrinus ligy. Nejprve tedy souhrnné výsledky. Staré Město - Slavia 1:1. Drnovice-Blšany 1:3, Plzeň-České Budějovice 2:2, Bohemians-Jablonec 1:1, Liberec-Žižkov 4:2, Ostrava-Brno 2:1, Sparta-Příbram 3:0 a Teplice-Olomouc 0:0. A nyní několik stručných postřehů, které připravil Zdeněk Vališ.

Nerozhodnými výsledky vstoupili do první ligy nováčkové soutěže. Synot Staré Město v historické premiéře mezi fotbalovou elitou uhrál bod s vicemistrem, pražskou Slavií a celé Slovácko září nadšením. Po roce se mezi elitu vrátila Plzeň a ještě osm minut před koncem zápasu vedla 2:0. Tato doba ale stačila zkušeným Budějovicím na vyrovnání.

V Liberci si argentinský kanonýr Lázaro Liunni, vyhlášený v loňské sezóně za nejlepšího cizince v české lize, vzpomněl na svou premiéru na severu Čech před třemi roky a opět se v novém ročníku uvedl hattrickem. Jeho gólovou pohotovost tentokrát odnesla Viktorka Žižkov. V prvním ligovém kole se patřičně vytáhl i další severočeský tým Blšany, jehož letošní kádr tvoří nepříliš známí mladíci. Blšany zvítězily po pěkném výkonu v Drnovicích, bronzovém celku loňské sezóny a českém zástupci v evropských pohárech.

Zato třetí severočeský tým Teplice, jeden z nejbohatších českých klubů, s nejmodernějším stadionem a vynikajícím zázemím, který vstoupil před dvěma roky do absolutní české špičky, v duelu s Olomoucí ani trochu nenadchl. Jako by se hráči na hřišti teprve seznamovali a přemýšleli, co vlastně mají hrát. Ředitel teplického klubu František Hrdlička se po zápase tvářil dost kysele. Když jsem mu ale položil otázku, zda mužstvo je skutečně připraveno naplnit ambice vedení klubu, tedy bojovat opět o čelo ligové tabulky a o účast v nejprestižnějších evropských soutěžích, nezazněl v jeho hlase sebemenší stín pochybností.

Teplické mužstvo posílili do nové sezony tři kvalitní hráči ze Slovenska. Jedním z nich je Vladimír Leitner, který má své stabilní místo i ve slovenském národním mužstvu. Takže, jak se slovenský reprezentant aklimatizoval v severočeských lázních?

Vladimír Leitner v prvním svém vystoupení v teplickém dresu rozhodně nezklamal a dá se očekávat, že v mužstvu se stane silnou postavou. První kolo ligového maratónu je tedy za námi. Od letošního ročníku očekávají experti zajímavější průběh než v minulých letech. Málokdo pochybuje o tom, že o špičku budou opět bojovat obě pražská S, ale poprvé v historii bude mít Česko nárok na celkem šest zástupců ve dvou nejostřeji sledovaných evropských pohárech. To je pro kluby velké lákadlo a šance, která se hned tak nebude opakovat. Liga by tedy měla mít náboj až do závěrečných kol, protože ubude mužstev ze středu tabulky, kterým dlouho před koncem ligy už o nic nepůjde.