Sport

Z bílé olympijské stopy se teď přesuňme na téměř zelené pažity fotbalových stadiónů. Začala totiž jarní část nejvyšší domácí soutěže. V pátek hostily Teplice pražskou Viktorii Žižkov, která v zimní přestávce sice sestavu výrazně neposílila, ale její kádr je stabilizovaný. To domáci posíli o reprezenatčního záložníka Pavla Horvátha, ale na druhé straně byli oslabeni o několik zraněných opor, mimo jiné útočníka Pavla Verbíře. Na hře teplických se to také projevilo. Vedli sice brankou Radka Diveckého, ale Pražané zápas dokonale otočili a po zásluze vyhráli 1:3. Jejich trenér Zdeněk Ščasný zápas stručně zhodnotil:

"My jsme věděli, že to bude nesmírně těžké utkání a to se potvrdilo. Myslím, že jsme si vítězství zasloužili. Byli jsme podstatně nebezpečnějším mužstvem. Měli jsme problémy pouze ve dvou momentech, když jsme hráli o deseti hráčích po zranění Mlejnského a pak Hunala. Soupeř nás ohrozil pouze ze standardních situací, jinak si myslím, že šancí jsme měli víc."

Posila teplických Pavel Horváth nebyl nadšen premiérovým vystoupením svého nového celku:

"Jsem smutný. Myslím, že jsme si to prohráli vlastními chybami. Třetí gól rpzhodl prakticky o všem. Měli jsme pak sice dvě stoprocentní šance, ale ani jednu jsme neproměnili a nedokázali jsme se už vrátit do zápasu. Jsem zklamaný, že jsme doma ztratili tři body. Zbytečně jsme se nechali unést hrou. Ti čtyři hráči samozřejmě chyběli, protože kluci vepředu sice hráli dobře, měli šance, ale je třeba z toho dávat góly. Je to škoda."

V sobotních utkáních 17. kola první fotbalové ligy byly zaznamenány tyto výsledky: Slavia Praha - Jablonec 2:2, Ostrava - Drnovice 1:0, Brno - Olomouc 2:1, Bohemians - Příbram 2:0, Synot Staré Město - Opava 1:0, Blšany - Liberec 1:2 a Sparta Praha - Hradec Králové 2:0. V tabulce vede Sparta před Žižkovem a Bohemians. Poslední je Opava.


Na závěr dnešní sportovní rubriky se vydáme do vroucího kotle ostravské sportovní haly, kde se od pátku hrálo úvodní kolo Světové skupiny tenisového Davisova poháru. Český celek tam jednoznačně přehrál svého brazilského soupeře. Na jeho konečném vítězství 4:1 nic neubírá skutečnost, že se pro zranění omluvila brazilská jednička Gustavo Kuerten. Rozhodnuto bylo už v sobotu, kdy deblový pár Jiří Novák - David Rikl porazil brazilskou dvojici André Sa - Alexandro Simoni ve třech setech a získal tak rozhodující třetí bod. Ve čtvrtfinále čeká české tenisty mnohem těžší soupěř - celek Francie. A co soudí o dalších šancích trenér českého daviscupového celku Jan Kukal?

"Myslím si, že to je vynikající tým, jenom to musí ještě dokázat. Je fantastické, že se dokážeme držet ve Světové skupině, hrajeme výborné zápasy, ale tato generace by potřebovala veliký úspěch. Nabízí se Francie, bohužel to bude venku."

Já jen připomenu, že francouzští tenisoví mušketýři jsou loňskými vítězi Davisova poháru.