Sport

V dnešní sportovní rubrice se vrátíme k halovému mistrovství Evropy v atletice, které se uskutečnilo o prvním březnovém víkendu ve Vídni, připomeneme si výsledky českých reprezentantů a na hodnocení svého vystoupení se zeptáme jediného letošního evropského šampiona z České republiky, sedmibojaře Romana Šebrleho. O popularitě, ale i o dopingovém epilogu olympijských her v Salt Lake City, budeme mluvit s naším zlatým olympionikem, akrobatickým lyžařem Alešem Valentou, a na závěr přineseme výsledkový servis z tuzemských nejvyšších soutěží.

Do rakouské metropole odlétala více než dvacetičlenná skupina českých atletů s ambiciózním cílem: zopakovat výsledky z Gentu, odkud před dvěma lety přivezla naše výprava sedm cenných kovů. Medailová očekávání se týkala především našich dvou atletických stálic, vícebojařů Tomáše Dvořáka a Romana Šebrleho - v pořadí nejen abecedním, ale i výsledkovém z Gentu 2000. Oba atleti nezklamali a ve Vídni si pouze v sedmiboji pořadí prohodili: první Šebrle se šesti tisíci dvěma sty osmdesáti body, druhý Dvořák získal o stopatnáct bodů méně, třetí skončil olympijský vítěz ze Sydney Estonec Nool. Další medaile již Češi ve Vídni nezískali, půlkařka Fuchsová vypadla v rozběhu, tyčkařka Hamáčková skončila šestá, solidní jsou jen pátá místa mladíka Šnebergra na patnáctistovce, čtvrtkaře Mužíka a sprintera Zachovala. Nový halový šampión se sice ze svého vítězství radoval hned po poslední disciplíně, ale po příjezdu neskrýval nespokojenost s tím, že se mu nepodařilo překonat dva roky starý halový rekord Tomáše Dvořáka:

"No tak drobná nespokojenost určitě je, no, já jsem čekal, že se o ten rekord poperu a že se o něj poperu i v závěrečném kilometru, nakonec bohužel se objevila asi ta tříměsíční pauza, kterou jsem měl a na ten světový rekord asi člověk musí být v zátahu aspoň rok a zdravý, aby mu to vyšlo právě to i mně trochu chybělo a chybělo mi i to tím, že jsem si trošku namohl achillovku, která vlastně dostávala teď tři měsíce zabrat. Takže je mi to líto, že jsem to neudělal, ale zkusím se pokusit jindy."

ME ve Vídni bylo prvním větším mezinárodním testem oddělené přípravy našich vícebojařů. Vloni na podzim odešel Šebrle k trenérovi Kupkovi, zatímco Dvořák zůstal u trenéra Váni. O tomto rozchodu spekulovala média po dlouhou dobu, ale co Češi a společný těžký soupeř, ve Vídni třetí Erki Nool?

"Tak, samozřejmě, je to pro mě soupeř jako jakýkoliv jiný, nicméně v české výpravě určitě jsou dobré vztahy, protože tam jedeme i za Českou republiku, tak si musíme pomáhat. S Erkim se normálně bavíme, normálně jako s každým jiným sportovcem se pobavíme, ale že bychom si brali odrazy a takové věci, to ne. Tak přeci jenom je to soupeř, má tam na to i své lidi."

Takže křivda ze Sydney zapomenuta?

"Tak já bych to nebral jako křivdu a určitě to neberu jako křivdu od něho, protože je to vypjatý závod. On ten přešlap nemusel cítit, jury rozhodla jinak, takže to už je pryč. Doufám, že se mi to vynahradí v Athénách."

Do letní olympiády však zbývají ještě dva roky. Cíl si pro letošní rok stanovuje novopečený evropský halový šampión a světový rekordman lakonicky:

"Tak pro tuto sezónu je jednoznačný plán ME v Mnichově a uspět tam. Od pátku 8. března se začala sportoviště utažského Salt Lake City opět zaplňovat diváky a závodníky z celého světa, neboť zde začaly 8. Zimní paralympijské hry. Česká výprava již během víkendu získala zásluhou Kateřiny Teplé stříbrnou medaili ve sjezdu v kategorii B3 slabozrakých."

To Aleš Valenta, olympijský vítěz v akrobatickém lyžování v minulých dvou týdnech absolvoval kromě nadšeného přivítání v rodném Šumperku, několik autogramiád, besed a nespočet rozhovorů. Přesto 5. března zvítězil v závodě Světového poháru ve Špindlerově mlýně a o den později se tamtéž se svými kolegy představil tisícům diváků při exhibici. Na olympiádě jste se stal hlavní hvězdou české výpravy. Jak nesete zvýšenou popularitu, zájem veřejnosti a médií? zeptali jsem se Aleše Valenty:

Aleš Valenta
"Já si nemyslím, že bych byl hlavně nějaká velká hvězda celé výpravy, já si myslím, že těch hvězd tam bylo víc a co se týče popularity, tak to je já nevím no, já tomu neříkám popularita, já prostě si myslím, že to je akorát zvýšený zájem teď o mou osobu a že by to zrovna byla popularita, to až zas tak ne. Ale já nevím, ono to do určité chvíle je to vždycky příjemné, ale když je toho příliš, tak je toho příliš. Takže ono to je takové střídavé, že někdy si člověk říká: teď je toho moc a potřeboval bych si odpočinout, ale na druhou stranu to chápu a myslím si, že to k tomu patří."

Ke sportu také bohužel patří i nedovolené podpůrné prostředky. Pozitivními dopingovými nálezy 19. zimní olympijské hry končily. Co si Aleš Valenta myslí o těchto aférách a je doping možný i v jeho disciplíně, akrobatickém lyžování?

"Co se týče těch jiných, tak já jsem to moc nesledoval, takže přesně ani vlastně nevím, co tam probíhalo. A u nás dopink se moc nepoužívá, nebo aspoň o tom nevím, že by se dal používat a nikoho tedy ještě nechytli. Ale vím, že se dá určitě k něčemu použít, vlastně nebo určité látky, které by podporovaly jakoby klid, takže ne spíše na to, aby člověka vyhecovaly nebo aby mu daly více síly nebo dynamiky, ale spíš k tomu, aby prostě byl klidnější, takže k tomu jsou určité látky, které by se asi daly použít, ale já je neznám a vůbec se kolem toho nepohybuji."

A na závěr krátce z kopané a hokeje: po odehrání 21. kola fotbalové extraligy se do čela tabulky s děvětačtyřiceti body vrátila Sparta, která porazila Olomouc 1:0, o bod méně má druhý Žižkov, jenž si z Blšan přivezl bod po bezbrankové remíze, třetí Liberec zdolal Příbram 2:0 a v lize zůstává třetí. Český mistr v pondělí odletěl do Madridu, kde o den později na stadionu San Bernabeu nastoupí proti místnímu Realu, přitom pouze vítězství zaručuje Sparťanům další šance v Lize mistrů. Druhý český pohárový zástupce - Liberec - hostí ve čtvrtek ve čtvrtfinále poháru UEFA Borussii Dortmund s českými reprezentanty Janem Kollerem a Tomášem Rosickým.

O víkendu byly odehrány první dva zápasy play off hokejové extraligy mezi dvojicemi Sparta-Třinec a Zlín-Znojmo. V sobotu si po základní části první Sparta s osmým Třincem poradila bez problémů 5:1 a v neděli 6:4. V moravském derby porazil v prvním zápase Zlín Znojmo 3:1, ve druhém však zlínští berani podlehli znojemským orlům 1:2. Další dvojice Pardubice-Slavia a Plzeň-Vítkovice zahajují svou sérii v pondělí.