Sport

Tolik k zimní olympiádě a nyní se přesuňme na domácí fotbalové trávníky. O víkendu se hrálo 18. kolo první ligy, které se neslo více méně ve znamení nerozhodných výsledků: Jablonec - Ostrava 2:2, Olomouc - Bohemians 1:1, Drnovice - Teplice 1:1 a Hradec Králové - Slavia Praha 0:0. Doma byla úspěšná Příbram, která zdolala Synot Staré Město 1:0 a Viktoria Žižkov - ta přehrála Brno 2:1. Venku zabodovaly Blšany, když porazily v tabulce beznadějně poslední Opavu 0:2. Kolo začalo v sobotu utkáním Liberce s pražskou Spartou. Po oboustranně útočné hře se radovali domácí, kteří Spartu zdolali 1:0 a sesadili ji z čela prvoligové tabulky, kde je vystřídala Viktoria Žižkov. Trenér severočechů Ladislav Škorpil mohl být spokojen:

"Ten zápas měl svoji kvalitu. Byla to kvalita proti kvalitě a mužstva těžko pouštěla soupeře do nějakých jasnějších šancí. Chtělo to trpělivost a už první poločas naznačoval, že k tomu gólu máme trošku blíž než Sparta. My jsme upozorňovali na to, že ve druhé polovině můžeme zvýšit střelbu ze středních vzdáleností, protože slunce bylo poměrně ostré a pro brankáře nepříjemné. Dobře, že ta odvaha na tu střelbu tam byla."

Oba soupeři brali sobotní duel jako poslední přípravu před svými pohárovými zápasy. Sparta v Lize mistrů nastoupí v úterý doma proti Panathinaikosu Atény, Liberec čeká ve čtvrtek ve Francii v osmifinále Poháru UEFA Olympique Lyon. Brankář severočechů Antonín Kinský nám řekl, co si po losu o soupeři myslí:

"Já si myslím, že to je velice kvalitní mužstvo. Už proto, že Francouzi jsou vlastně mistry světa a hraje se tam velice kvalitní fotbal. Na druhou stranu já osobně jsem si přál Dortmund nebo Leeds a potom, když se los zúžil na čtyři mužstva, tak jsem si přál Parmu nebo Inter Milán. My jsme dostali Olympique Lyon a já osobně jsem trošičku zklamaný."

Na šance Slovanu Liberec jsme se zeptali útočníka Jiřího Štajnera:

"Šance jsou nějaké, ale moc dobře bych to neviděl. Soupeř je opravdu dost silný a Francouzi nám moc vyhovovat nebudou. Už předtím hráli dobře."

Odveta osmifinále Poháru UEFA je na programu za týden v Liberci.