Sport

Po velikonoční pauze Vám dnes opět přinášíme pravidelnou sportovní rubriku, v níž se Herbert Brynda v krátkosti zastaví u nejdůležitějších sportovních událostí v České republice a výsledků českých sportovců a sportovkyň. Naše nejúspěšnější zimní olympionička, v Salt Lake City bronzová Kateřina Neumannová zhodnotí uplynulou sezónu a svěří se svými i ne zcela sportovními plány do budoucna. A řeč bude také o pro Středoevropany netypickém sportu sumo. O historii tohoto úpolového sportu pohovoří jeho propagátor a prezident Českého svazu sumo Jaroslav Poříz a exkluzivně také hlavní hvězda Otevřeného mistrovství ČR, třistapadesátikilový Am eričan Emanuel Yarbrough.

Po velikonoční pauze Vám dnes opět přinášíme pravidelnou sportovní rubriku, v níž se Herbert Brynda v krátkosti zastaví u nejdůležitějších sportovních událostí v České republice a výsledků českých sportovců a sportovkyň. Naše nejúspěšnější zimní olympionička, v Salt Lake City bronzová Kateřina Neumannová zhodnotí uplynulou sezónu a svěří se svými i ne zcela sportovními plány do budoucna. A řeč bude také o pro Středoevropany netypickém sportu sumo. O historii tohoto úpolového sportu pohovoří jeho propagátor a prezident Českého svazu sumo Jaroslav Poříz a exkluzivně také hlavní hvězda Otevřeného mistrovství ČR, třistapadesátikilový Američan Emanuel Yarbrough. Po olympiádě v Salt Lake City pro běžkyni na lyžích Kateřinu Neumannovou skončila sezona. Kateřina relaxuje, hraje golf, účastní se focení, akcí se sponzory a nezapomíná ani na nákupy potřebné pro dovybavení pražského bytu. Jaká byla vlastně uplynulá sezona, zeptali jsme se Kateřiny Neumannové:

"Já mám za sebou sezonu, která teď s odstupem několika málo týdnů byla určitě úspěšná. Splnila jsem si svůj cíl, to byla olympijská medaile, a navíc jsem byla druhá ve Světovém poháru, což je pro mě velký úspěch. S tím jsem vůbec nepočítala. Samozřejmě byly problémy, byly věci, které se nepovedly, které se zkazila. Ale to k tomu sportu patří a aspoň se můžeme do budoucna zlepšovat."

V polovině dubna odjíždí Neumannová do lázní Velichovka a pak už začne tvrdá příprava. Kdy a bude do ní jako v minulosti zahrnuto i závodění na horském kole?:

"Přípravu začínám začátkem května a cyklistice se věnovat budu, ale spíš jenom formou tréninku. Budu určitě trénovat na horských i silničních kolech, ale závodit se mi už moc nechce, a je možné, že pojedu nějaký turistický závod, spíš takové hobby kategorie, ale už určitě nebudu jezdit pravidelně Český pohár, natož mezinárodní závody, protože už na to nemám čas a hlavně přes léto potřebuju klid."

Zatímco za olympijský bronz dostala Kateřina Neumannová od předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska čtvrt milionu korun, od svého lyžařského svazu to bylo sto tisíc. S nimi nejlepší česká lyžařka naloží nečekaně: založí nadaci. K čemu bude sloužit? Zeptali jsme se:

"Já jsem takovou trošku symbolickou částkou založila Nadaci Kateřiny Neumannové, která by teď v nejbližší době měla mít za úkol pomoci podpořit mladé začínající nebo perspektivní reprezentanty. To znamená takové ty kategorie dorostenecké, juniorské. Chtěla bych jim prostě pomoci, protože vím, že je to velice těžké. A možná je tím trochu motivovat. No a je možné, že tento prjekt nebo tato nadace, pokud bude úspěšná, tak bych se jí ráda věnovala po skončení své aktivní činnosti."


A od sportu našincům známému ke sportu, jež si teprve v Čechách své místo hledá. Krátce, zato intenzivně a úspěšně.

Řeč je o tradiční japonském zápase sumo, starém údajně přes dva tisíce let. O prvním dubnovém víkendu se na otevřeném mistrovství České republiky sešlo dvacet nejlepších bojovníků Severní Ameriky a Evropy, včetně čtyř Čechů. Organizátor a duše kvalitně obsazeného turnaje Jaroslav Poříz shrnul historii sumo v České republice a jeho perspektivy takto:

"Já jsem založil Svaz v roce 1997, tehdy jsme se zúčastnili prvního ME a MS. Od té doby se Svaz hodně rozrostl, máme tu v současné chvíli přes 10 klubů, několik stovek členů. Letos pořádáme tento velký turnaj jako první akci svého druhu. Chceme dospět k tomu, abychom pořádali MS v průběhu těch příštích pěti let."

Pořízovi se při posledním mistrovství světa podařilo porazit hlavní hvězdu pražského turnaje, Američana Yarbrougha. To samotné se dá považovat za obrovský úspěch. Prezident českého sumo zůstává skromný:

"Měli jsme samozřejmě několik úspěchů na amatérské scéně, máme několik vicemistrů světa - juniorů. Máme mistryni Evropy, já sám jsem mistrem mnoha evropských zemí, lae nejvíce si cením toho, že se nám podařilo prosadit prvního zápasníka do profesionálního sumo. Sumo je sport, který je 5000 let starý a nikdy před tím nebyl profík, který by byl z Čech. A loni se nám podařilo dostat do profesionální stáje Naruto mladého Pavla Bojara, který má bojové jméno Takanojama, což znamená Ctnostná hora. Jeho považuji za svůj největší úspěch i největší úspěch českého sumo."

Obrovského Američana jsme se zeptali na jeho dojmy z Prahy:

"Praha se mi zdá velmi krásná. Od roku 1994 cestuji po Evropě, a i když jsem toho z Prahy neviděl mnoho, líbí se mi hlavně její architektura. Je to velmi krásně postavené město. Takže asi tak: velmi pěkné."

Ale Emanuel Yarbrough v hlavním městě nebyl kvůli pamětihodnostem, ale kvůli boji. Vítěz turnaje měl právo vyzvat Yarbrougha na souboj. Ten, ač měl obrovskou převahu fyzického fondu, soupeře nepodceňoval a obsazení turnaje hodnotil velmi vysoko:

"Turnaj bude určitě velmi těžký. Když někde máte nejlepší světové bojovníky, je vždycky těžký boj. A turnaj v Praze je jeden z nejlepších na světě. Bude to velmi tvrdé." Boj však nakonec nebyl tak těžký. Yarbrough celkového vítěze turnaje Bělorusa Pirského vytlačil z kruhu za necelé tři sekundy a udržel si svou neporazeitelnost v Evropě.


Čeští fotbaloví reprezentanti remizovali (27.3.) v přátelském utkání v Cardiffu s domácím Walesem 0:0 a ani ve třetím zápase pod novým trenérem Brucknerem neokusili hořkost porážky. Na druhou stranu se ale na výsledku podepsala dlouhodobá bolest českého výběru: neproměňování vyložených gólových šancí. Do čela fotbalové ligy se dostal poprvé Liberec a bývá pozorovateli stále častěji pasován na horkého kandidáta na titul. Sparta přišla o vedení po 24. kole prohrou 2:0 na hřišti Jablonce. Reakce radikálních fanoušků přišla ihned: cestou do Prahy zastavili a poničili klubový autobus, reakce vedení klubu měla tradičnější podobu: hrdina podzimního tažení Ligou mistrů, trenér Jaroslav Hřebík, byl odvolán a nahrazen svým dosavadním asistentem Lavičkou. Ani tato změna nepřivedla Spartu k vítězství ve 254. derby se Slavií, které na Letné skončilo 1:1. V dohrávce 25. kola má dnes Liberec šanci v pro změnu -severočeském derby s Jabloncem upevnit dominantní postavení v tabulce v podobě tříbodového náskoku před pronásledovateli ze Sparty. V prvním střetnutí finále play off hokejové extraligy se o minulém víkendu v repríze loňského semifinále - utkala pražská Sparta s Vítkovicemi. Hráči Vítkovic překvapivě zvrátili dvoubrankové vedení domácích a zvítězili 3:2.

Sparťané měli cestu do finále jednodušší, když si v semifinále poradili se Slavií na zápasy 3:0, zatímco Severomoravané sérii se Zlínem zakončili se skóre 3:1. Další finálové zápasy se hrají dnes a ve středu, popřípadě v pátek a v neděli. Naopak Kladno, které prohrálo barážovou sérii s Libercem 4:1 po šestnácti letech nejvyšší hokejovou soutěž opouští.

Víkendovou tenisovou bitvu, čtvrtfinále Davisova poháru v Pau s domácí Francií čeští reprezentanti Novák, Ulihrach a Rikl nezvládli a po výsledku 3:2 na zápasy z dalších bojů vypadli. A z mistrovství světa v plavání z krátkého bazénu v Moskvě si česká plavkyně Hlaváčková i její znakařský kolega Svoboda přivážejí stříbrné medaile.