Sport

Lukáš Krpálek se poosmé za sebou stal vítězem české ankety Judista roku. Dvojnásobný mistr Evropy a mistr světa Krpálek se v roce 2015 vracel po dlouhé pauze, zaviněné zraněním. I když na zlaté medaile nedosáhl a neobhájil tituly mistra Evropy a světa, tak na ME získal stříbro a medaile bral i na prestižních grandslamech v Paříži a Abú Zabí či na Masters v Rabatu.

Jakub Kornfeil zakončil sezonu mistrovství světa v závodech silničních motocyklů třetím místem ve Valencii. K druhému letošnímu umístění na stupních vítězů v Moto3 mu pomohl pád tří soupeřů v poslední zatáčce. Souboj o titul v královské kubatuře MotoGP pro sebe rozhodl Španěl Jorge Lorenzo. Při jeho vítězství nestačilo italskému rivalovi Valentinu Rossimu k udržení vedoucí pozice ani čtvrté místo; Lorenzo jej porazil o pět bodů. V Moto3 si devátým místem si zajistil titul britský jezdec Danny Kent, Portugalci Miguelu Oliveirovi k jeho předstižení nestačil ani třetí triumf za sebou a šestý v sezoně. Karel Hanika závod po pádu nedokončil.

Motocyklový jezdec Karel Abraham končí v seriálu mistrovství světa silničních motocyklů a v příštím roce bude startovat ve světovém šampionátu superbiků. Jméno týmu, za který bude jezdit, by měl oficiálně oznámit tento týden. Posledních pět let startoval pětadvacetiletý závodník v královské kategorii MotoGP.

Hokejisté Švédska porazili v závěrečném zápase turnaje Karjala domácí Finsko 3:2 a obhájili tak prvenství na úvodní akci seriálu Euro Hockey Tour z loňského roku. Oba celky získaly šest bodů, ve prospěch Švédů rozhodlo vítězství ve vzájemném souboji. Český tým obsadil se ziskem dvou bodů poslední čtvrté místo.

Ve věku 87 let v pátek zemřel olympijský vítěz Karel Mejta. Na zisku prvního olympijského zlata pro české veslování se v Helsinkách v roce 1952 podílel jako člen čtyřky s kormidelníkem, kterou dále tvořili Stanislav Lusk, Jan Jindra, Jiří Havlis a kormidelník Miroslav Koranda. O Mejtově úmrtí informoval web veslo.cz. Na olympiádě v Helsinkách "chlapci z neznáma" s přehledem porazili favorizované posádky ze Švýcarska, USA a Velké Británie. "Za medaili jsme dostali čtyři metry látky na osobu. Šikovný krejčí z toho ušil kalhoty a dvě saka," vzpomínal Mejta. Na mistrovství Evropy 1953 v Kodani pak Češi prvenství z olympiády potvrdili, o rok později si na evropském šampionátu dojeli s novým kormidelníkem Radomírem Plškem pro bronz.