Sport

Čeští fotbalisté se rozloučili s úspěšnou kvalifikací o postup na mistrovství Evropy vítězstvím 3:2 v Nizozemsku, díky němuž vyhráli skupinu A. Skóre otevřel ve 24. minutě Pavel Kadeřábek, za jedenáct minut zvýšil Josef Šural. Těsně před pauzou byl vyloučen hostující Marek Suchý, ale po změně stran si dal Robin van Persie vlastní gól a poté už jen Klaas-Jan Huntelaar a Van Persie snížili. Češi měli už od září jistý postup, naopak Nizozemci jako třetí tým ze světového šampionátu budou poprvé od roku 1984 na Euru chybět. Los základních skupin turnaje ve Francii je na programu 12. prosince v Paříži.

Český tenista Tomáš Berdych oslavil na turnaji v Šanghaji 50. vítězství na okruhu ATP v sezoně a postoupil do osmifinále. Američana Jacka Socka ve 2. kole zdolal za téměř dvě a půl hodiny 7:6, 4:6 a 6:4.

Karolína Plíšková postoupila na turnaji v čínském Tchien-ťin do čtvrtfinále. Třetí nasazená tenistka porazila Magdu Linetteovou z Polska 6:2, 6:1.

Česká tenistka Lucie Šafářová na turnaji v Linci nezvládla premiéru po zdravotní pauze. Nejvýše nasazená hráčka, jež od pořadatelů dostala divokou kartu, prohrála v 1. kole s Rumunkou Andreeou Mituovou 3:6, 4:6. V prvním kole dohrály i Lucie Hradecká a Kateřina Siniaková.

Jediný český pravidelný účastník seriálu mistrovství světa v automobilových soutěžích Martin Prokop se příští rok v lednu představí na Rallye Dakar. Třiatřicetiletý pilot bude součástí továrního týmu Toyoty, jeho kolegou tak bude například vítěz z roku 2009 a letos druhý Jihoafričan Giniel de Villiers. "Byla to hodně nečekaná nabídka. Asi před třemi týdny jsem v Portugalsku potkal šéfa týmu a říkal jsem, že bych si rád auto vyzkoušel a svezl se. Říkal, že to není problém, že bych pro ně mohl testovat," řekl Prokop ČTK. Následně se tak podílel na testování tlumičů, při kterém si poprvé vyzkoušel speciál Toyota Hilux V8 T1. "A před dvěma týdny mi volal, že se jim to líbilo a mají zájem, abych jel Dakar. Tak jsme se domluvili," popsal.

Promotérská společnost mistrovství světa silničních motocyklů Dorna Sports předložila pořadatelům brněnské Velké ceny návrh smlouvy na příštích pět let. Jihomoravský hejtman Michal Hašek věří, že kontrakt na ročníky 2016-2020 bude podepsán v nejbližších týdnech. Závod seriálu mistrovství světa bude pořádat nově vytvořený spolek Brna a Jihomoravského kraje. Závodům hrozil zánik kvůli tomu, že je jejich dosavadní pořadatel Automotodrom Brno nechtěl pořádat kvůli velké finanční zátěži. Dorna ještě nedostala většinu peněz za letošní závod a část za loňský, podle dostupných informací jí čeští pořadatelé dluží přibližně 110 milionů korun. Uhrazení starých dluhů bylo vedle založení spolku jednou z podmínek Dorny, aby mistrovství světa silničních motocyklů v Brně zůstalo.