Sport

Český motocyklový závodník Jakub Kornfeil poprvé skončil v závodě mistrovství světa na stupních vítězů. V Grand Prix Velké Británie obsadil druhou příčku v kategorii Moto3. Životního úspěchu se dočkal na mokrém okruhu v Silverstonu při svém 103. startu v seriálu. Další český závodník Karel Hanika nezužitkoval druhé místo z kvalifikace a závod nedokončil. Z vítězství se radoval domácí Danny Kent. Elitní kategorii MotoGP ovládl s více než třísekundovým náskokem Ital Valentino Rossi, který tak zaznamenal čtvrtý triumf v této sezoně. Český závodník Karel Abraham obsadil 19. příčku.

Tenistka Petra Kvitová vyrazí stejně jako loni do boje na US Open povzbuzena titulem z New Havenu. Světová pětka v českém finále zdolala Lucii Šafářovou po setech 6:7, 6:2 a 6:2 a turnaj vyhrála potřetí v kariéře. Kvitová získala třetí titul v sezoně a sedmnáctý v kariéře. Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová potvrdila svoji výjimečnou finálovou bilanci, z 22 účastí v boji o titul prohrála jen pětkrát.

Česká tenistka Lucie Hradecká získala společně s Němkou Julií Görgesovou v New Havenu první letošní deblový titul. Ve finále porazily hladce 6:3 a 6:1 tchajwansko-čínský pár Čchuang Čchia-ťüng, Liang Čchen. Celkově to byl pro Hradeckou devatenáctý turnajový titul ve čtyřhře. Po boku Görgesové se radovala poprvé. Nejvíce titulů včetně trofejí z grandslamových US Open a Roland Garros získala s Andreou Hlaváčkovou.

Tenistka Petra Kvitová se díky obhajobě titulu na turnaji v New Havenu vrátila po týdnu na čtvrté místo světového žebříčku. Její finálová soupeřka Lucie Šafářová zůstala šestá, třetí Češka v Top Ten Karolína Plíšková je stále osmá.

Oštěpařka Barbora Špotáková na mistrovství světa v Pekingu neuspěla. Světová rekordmanka ve finále hodila 60,08 metru a skončila devátá. Její nejdelší pokus ze třetí série nestačil na postup do užšího finále o 80 centimetrů. Soutěž vyhrála úplně posledním hodem Němka Kathrina Molitorová, která předvedla letošní světové maximum 67,69 metru a získala první medaili z velké akce. Špotáková se na podzim dlouho rozhodovala, co dál se svou kariérou. Její kouč Jan Železný nechtěl být podepsán pod výkony světové rekordmanky, pokud nepojede v zimě na dva měsíce do Afriky trénovat. Matka dvouletého Janka dala přednost rodině, nechtěla ji dělit. Říkala si dokonce, že když to nepůjde, na MS do Pekingu nepojede. Jenže i když začátek sezony byl neslavný, její průběh ukázal, že je připravena dobře. V Pekingu se ale zlatý olympijský příběh neopakoval. "Nebudu smutnit, já jsem se tak rozhodla, teď z toho vyvodím důsledky a strategii na další rok. Pro mě je důležité Rio," uvedla.

Výškař Jaroslav Bába skončil na mistrovství světa v Pekingu na sedmém místě. Ve finále skočil 229 cm, laťku o čtyři centimetry vyšší už nezdolal. Skok do výšky na MS vyhrál Kanaďan Derek Drouin. V rozskoku zdolal 234 centimetrů a porazil Ukrajince Bohdana Bondarenka a Číňana Čang Kuo-weje. Den poté, co nepostoupil do druhého kola, obsadil skokan na lyžích Jakub Janda v druhém závodu letní Grand Prix v Hakubě třetí místo. V Japonsku se dnes dařilo i dalším dvěma českým reprezentantům, Lukáš Hlava byl sedmý a Jan Matura devátý. Suverénní vítězství si připsal za 265,2 bodu domácí Kento Sakujama.

Memoriál Jiřího Rašky ve Frenštátě pod Radhoštěm vyhrál rakouský skokan na lyžích Clemens Aigner. Nejlepším z domácích závodníků byl při neúčasti reprezentační špičky Tomáš Vančura, který obsadil třetí místo a poprvé v kariéře se v Kontinentálním poháru probojoval na stupně vítězů. Za Aignerem zaostal o dva body.

Český pilot Martin Šonka obhájil titul vicemistra světa v letecké akrobacii v disciplíně freestyle. Na šampionátu ve francouzském Chateauroux nestačil stejně jako předloni pouze na Američana Roberta Hollanda. Šonka má v této kategorii i titul mistra Evropy, který získal loni v Maďarsku. V elitní třídě Unlimited obsadil Šonka šestnácté místo, o tři příčky lepší byl Petr Kopfstein. Mistrem světa se stal Francouz Alexandre Orlowski.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál počtvrté v kariéře Barum rallye Zlín a raduje se tak ze zisku mistrovského titulu. Druhé místo v soutěži, která byla vedle českého šampionátu i součástí seriálu mistrovství Evropy, obsadil s odstupem 27 sekund Václav Pech. Třetí byl Polák Kajetan Kajetanowicz, jenž si tak upevnil vedení v kontinentálním mistrovství.

Tomáš Portyk obsadil v úvodním individuálním závodu letní Grand Prix v severské kombinaci v německém Oberwiesenthalu šesté místo. Druhý český sdruženář na startu Miroslav Dvořák doběhl na 27. místě. Závod ovládli domácí reprezentanti, vyhrál Eric Frenzel před suverénem minulé sezony Johannesem Rydzekem a Fabianem Riesslem.