Sport

Barbora Závadová zaplavala na mistrovství světa v Kazani dvakrát český rekord na polohové dvoustovce, na postup do finále to ale nestačilo. V semifinále se zlepšila až na 2:11,97 minuty a obsadila celkové dvanácté místo. Nikdo další z českých reprezentantů z rozplaveb do odpoledního finálového bloku nepostoupil.

České volejbalistky skončily v druhé divizi Grand Prix na třetím místě, v Lublinu porazily v zápase o konečné umístění Portoriko 3:1. Soupeřkám tak oplatily prohru 2:3, kterou utrpěly ve skupině v bulharském Samokovu. S výjimkou nevýrazného výkonu ve druhém setu byly české reprezentantky přesnější a důraznější. Ve finále se o postupové místo do první divize střetne domácí Polsko s Nizozemskem.

Brankář Petr Čech ve svém prvním soutěžním utkání v dresu fotbalistů Arsenalu slaví zisk anglického Superpoháru. Proti bývalým spoluhráčem z Chelsea Čech udržel čisté konto a pomohl k triumfu 1:0. Arsenal vyhrál souboj mezi ligovým mistrem a vítězem poháru podruhé za sebou, naopak Chelsea v Superpoháru potřetí za sebou prohrála. Čech do Arsenalu přišel v létě právě z Chelsea, kde patřil 11 let k oporám a oblíbencům fanoušků. Ti mu prominuli i přestup do táboru velkého rivala a i v dresu soupeře ho přivítali potleskem.

Nejlepší český skokan na lyžích Roman Koudelka obsadil v úvodním individuálním závodu letní Grand Prix v polské Wisle desáté místo. Zvítězil domácí Dawid Kubacki. Koudelka, vítěz čtyř závodů Světového poháru z minulé zimní sezony, už v pátek pomohl českému týmu ke čtvrté pozici v soutěži družstev. Nyní skočil 122 a 127,5 metru a vešel se do elitní desítky. Bodovali ještě osmnáctý Lukáš Hlava a třicátý Jakub Janda. Antonínu Hájkovi postup do druhého kola unikl o osm míst.

Mistrem České republiky ve skocích do vody ve volné přírodě se v žulovém lomu v Hřiměždicích na Příbramsku stal šestadvacetiletý Jan Bílý. Královskou disciplínu, skoky z šestnáctimetrové věže, na 16. ročníku akce Highjump ovládl Švýcar Andreas Hulliger, který obhájil vítězství z loňska. Jeho skoky nejlépe ohodnotila porota i ve skocích z dvanáctimetrové věže a pětimetrové houpačky. Soutěž za převážně slunečného počasí sledovalo několik tisíc lidí z vody i ze souše. Nechyběla tradiční exhibice skoků splashdiving, které jsou v Česku známé jako placáky. Skokani se při této show vrhali do vody například v zapáleném kostýmu nebo s kouřovými efekty.

Neporazitelnost Petra Vabrouška, který na domácí scéně a na Slovensku neprohrál v dlouhém triatlonu už 17 let, dál trvá. Jednačtyřicetiletý závodník uhájil pozici dlouholeté jedničky i v sobotu na Českém poháru v Piešťanech, o prvenství však musel hodně bojovat. Vítězem Slovakmana na ironmanských tratích 3,8 km plavání, 180 km na kole a 42,195 km běhu se Vabroušek stal v čase 8:46:07. Do čela se přitom dostal čtyři kilometry před cílem závěrečného maratonu, kdy předběhl Lukáše Krpce. Nakonec ho porazil o minutu a 25 sekund.

Adam Kout vybojoval jako třetí český jezdec titul mistra Evropy na motokárách. Celkové prvenství v seriálu kategorie Superkart si zajistil vítězstvím v závěrečném závodu v nizozemském Assenu. Dosud vedoucího Němce Petera Elkmanna porazil o téměř dvě sekundy a v konečném hodnocení ho předstihl o pět bodů.

Český travní lyžař Martin Barták získal na mistrovství světa juniorů ve Štítné nad Vláří bronzovou medaili v závěrečné disciplíně obřím slalomu. Vyhrál Rakušan Hannes Angerer, který se stal se třemi tituly nejúspěšnějším závodníkem šampionátu. V soutěži dívek vybojovala prvenství jeho krajanka Kristin Hetfleischová, nejlepší z českých lyžařek Adéla Kettnerová skončila čtvrtá.