Čeští triatlonisté touží po medailích

Petr Vabroušek, foto: www.petrvabrousek.eu

Praha přivítá evropskou triatlonovou elitu. Od pátku do soboty proběhne v okolí Velké Chuchle ME v dlouhém triatlonu. Z českých reprezentantů patří k favoritům trio Petr Vabroušek, dále bronzový olympionik ze Sydney Jan Řehula a v životní formě se nacházející Lucie Zelenková.

Organizace ME je pro český triatlon dosavadním vrcholem, což potvrzuje ředitel závodu Roman Jaroš.

"V minulosti se takový závod v ČR nikdy neuskutečnil. Takže to je top a naší snahou je přivézt v budoucnu do Prahy závod MS a série Ironman."

Ve velkém stylu pojali domácí organizátoři i slavnostní zahájení.

"Je pravda, že neděláme malé věci a tak jsme zvolili na české poměry netradiční pojetí a vstoupili jsme do prostor Křižíkovy fontány a využili její krásné scény a přívitali tak důstojně účastníky ME."

Do hlavního města ČR se sjelo 260 závodníků ze 27 zemí. Jak v této nabité konkurenci odhaduje Jaroš české medailové šance?

"Vzhledem k tomu, že Petr Vabroušek absolvoval kvalitně všechny závody, tak mu věřím, že vystoupá hodně vysoko. Byl bych rád, kdyby na závěr zněla česká hymna."

Sázka na Petra Vabrouška je celkem logická. Vždyť tento vítěz SP z roku 2006 je dlouhodobě nejlepším českým triatletem. Ovšem trať 4 km plavání, 120 km na kole a 30 km běhu našemu reprezentantovi úplně nevyhovuje, neboť v sérii tzv. železného muže překonává ještě větší distance.

"Určitě klasický objem Ironmana mi vyhovuje víc. Vytrvalost je moje silná stránka, takže čím delší, tím lepší. Více mi sedí kopcovitý terén, což v Praze bude, takže to bych zase viděl jako mou výhodu."

Vabroušek doufá, že na domácí půdě uspěje. Ostatně v letošní sezóně má formu jako zvon, když se na všech osmi absolvovaných závodech dostal do elitní desítky a v polovině z nich dokonce pronikl až na stupně vítězů.

"Byl bych zklamaný, kdybych nebyl v první desítce. Budu se snažit proniknout do ní co nejhlouběji. Startovní pole je silné, ale je to dlouhý triatlon, stát se může cokoliv mně i soupeřům, takže se to rozřeší až v den D."

Do hlavního města ČR zavítala absolutní evropská špička. Největšími zahraničními hvězdami jsou současný triatlonový král, Dán Rasmus Henning, pro kterého je šampionát v Praze jediným letošním evropským startem, dále legenda tohoto sportu Belgičan Luc Van Lierde a také elitní Ukrajinec, někdejší mistr světa Viktor Zjemcev.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio