Čeští triatlonisté na ME v Praze bez medaile

Foto: ČTK

ME v dlouhém triatlonu skončilo v Praze triumfy Dána Rasmuse Henninga a Španělky Virginie Berasateguiové. Češi se na medailové stupně neprodrali. Nejblíže k nim měli Jan Řehula a Lucie Zelenková.

Foto: ČTK
Lucie Zelenková byla ze 6. místa zklamaná. Není divu, vždyť ze studené Vltavy vylézala na první pozici s téměř minutovým náskokem na největší soupeřky. Poté však přišla velká krize v cyklistické části.

"Od počátku kola jsem se trápila. Úplně mně přestaly jet nohy, ať jsme dělala co jsem dělala - lehký, těžký převody - holky byly lepší, mně ty nohy prostě nejely."

Nepříjemné také bylo obrovské sobotní vedro a dusno.

"Závodí se v tom špatně. Běžíte od občerstvovací stanice k občarstvovací stanici pro každou vodu, ale je to pro každého stejné."

Jan Řehula,  foto: ČTK
Bronzový olympionik ze Sydney Jan Řehula snil o umístění do 6. příčky. Nakonec byl v tvrdé evopské konkurenci spokojen i s 8. pozicí. Při pohledu na záběr vykonávaných činností, kterému vévodí trénování korejské reprezentace, se ani nechce věřit jeho excelentnímu času.

"Rozhodně se nenudím. Kromě koučování korejské reprezentace ještě učím na univerzitě plavání, in line brusle a horská kola. Také ještě studuji FTVS trenéřinu. Bohužel dlouhý triatlon je hodně časově náročný, snažím se to skloubit s rodinou. Zatím se to dá, sport mě baví a to mě u toho drží."

Jan Řehula je opravdový světoběžník. Doma se zdaleka necítí jen v ČR.

Rasmus Henning a Virginia Berasateguiová,  foto: ČTK
"V Koreji jsem pátým rokem, zvykl jsem si, pochopil jejich kulturu a mám tam spoustu známých, takže se tam cítím jako doma. Mám tři domovy - Koreu, Čechy a Austrálii. Každý rok se na tři měsíce díky soustředění podívám do Austrálie, takže si na život nemůžu stěžovat."

V Praze startoval i Luc Van Lierde - je to on, kdo je pro vás největší legendou?

"Určitě je legendou, ale ne mojí osobní. Já mám rád Chris McCormacka, Craiga Alexandera - to jsou moji vrstevníci a oblíbenci. Luc Van Lierde už slaví druhý comeback a je obdivuhodné, že se furt udržuje v takhle skvělé kondici. Jsem rád, že máme podobný úděl, že se ke sportu pořád vracíme, i když máme rodinu a snažíme se to pořád dělat naplno."

Luc Van Lierde dorazil do cíle 6. o 11 a půl minuty za současným triatlonovým králem, Dánem Rasmusem Henningem.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio