Vabroušek se jako železný muž naučil překonávat veškeré krize

Petr Vabroušek, foto: www.petrvabrousek.eu

Jaroslav Drobný, Vladimír Zábrodský, Karel Pešek - Káďa, to jsou zářné, ovšem také hodně dávné příklady sportovní univerzálnosti. Dnes už se nosí absolutní specializace. Ale existují výjimky. Jednou z nich je někdejší juniorský reprezentační veslař a nyní skvělý triatlet Petr Vabroušek.

Medaile z juniorských veslařských šampionátů byly Petru Vabrouškovi málo. A tak přestoupil k triatlonistům a mezi nimi dosáhl na světové mety. Vítězství ve SP 2006 i dva triumfy ve světové sérii Ironmana jsou jeho nejcennějšími tituly. Jak se vlastně k tomuto náročnému sportu dostal?

"Ještě jako veslař jsem si triatlon vyzkoušel před 20 lety v Otrokovicích. Moc jsem o tom nevěděl, ale líbila se mi kombinace nejpřirozenějších lidských sportovních činností - plavání, cyklistiky a běhu. Velmi mne to zaujalo, 4 roky jsem ještě vesloval, ale od roku 1995 jsem začal dělat už jenom triatlon."

Skloubit tři náročné a především zcela odlišné disciplíny chce nejen hodně trpělivosti, ale také času. Pro většinu smrtelníků jsou distance 3,8 km plavání, 180 km na kole a maratonský běh (tedy 42km 195m) nepředstavitelnou dřinou, zvláště při představě, že by to celé měli zvládnout za jediný den a navíc v časovém limitu. Petr Vabroušek však takovému pohledu oponuje.

"Zabere to hodně času, ale tyto distance zvládne každý zdravý člověk po zhruba roční přípravě. Na závod se dá kvalitně připravit při desetihodinovém tréninku týdně, což vychází na zhruba hodinu a půl denně. Samozřejmě pokud chcete závodit na mezinárodní scéně, tak trénink nabude až 30 hodin za týden."

Máte recept na překonání krize?

"Člověk musí být připravený a očekávat ji. Krizí přijde během dlouhého závodu několik, hlavní je nepanikařit a snažit se najít problém. Když mě začnou chytat křeče, vezmu si antikrempsolné tablety, když cítím, že je vysoké tempo, tak se snažím zpomalit a doplnit energii iontovými nápoji. Problémů se může objevit několik a jelikož jsem absolvoval velké množství závodů, tak vím, že se všechny dají vyřešit."

Absolvovat tzv. železného muže samozřejmě nelze bez pořádného tréninku, ale i správné životosprávy. Hlídat si stravu navíc nestačí pouze v závodním období, ale...

"Celoročně. Závodní auta také nejezdí na normální benzin. Pokud chce člověk vrcholově sportovat, tak musí dbát na zdravou stravu a pitný režim. To tělo potom úplně jinak regeneruje a na základě tréninku sílí. Takže zdravé potraviny, přirozená strava, celozrnné produkty, bioprodukty atd."

Paradoxně to Petr Vabroušek nepovažuje za odříkavý způsob života.

"Necítím to jako odříkání, protože jsem si za ta léta zvyknul. Kdykoliv si manželka dá něco nezdravého, tak také zhřeším, ale v malé míře. Důležité je, aby 90 % stravy bylo zdravé a těch 10 % už nikoho nezabije."

Když dojde řeč na jeho nejlepší triatlonové přátele, úplně se rozzáří. Rozhodně nemusí dlouho přemýšlet, když má určit svého nevětšího oblíbence. Švéd Jönas Colting má pro Vabrouška mezi triatlety speciální místo.

"Tím, že závodím poměrně hodně, tak znám asi všechny. Nejlepší vztah mám s Jönasem Coltingem. Probereme spolu všechno od tréninku až po počasí. Jönas je exhibicionista, nedávno vydal kalendář, kde je skoro nahý. Před několika měsíci vydal kuchařku s názvem Chci vypadat dobře nahý. Určitě ho nechci následovat, ale dobře se s ním o tom vykládá."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio