Sport

Česká výprava získala ve třetím soutěžním dnu na Evropských hrách v Baku první cenné kovy. Stříbrnou medaili vybojoval kanoista Martin Fuksa v závodě na 1000 metrů a stal se historicky prvním českým medailistou na hrách. Trojnásobný evropský šampion z pětistovky Fuksa nestačil ve finále jen na německého rivala Sebastiana Brendela, který navázal na květnový evropský primát z Račic. "Byl to super závod a jsem rád, že jsem Sebastianovi stačil, je to můj největší konkurent. Bohužel byl opět silnější ve finiši, ale to se nedá nic dělat. Budu stejně pokračovat dál a doufám, že ho jednou předjedu," řekl Fuksa novinářům po závodě.

Bronz poté přidaly na Evropských hrách stolní tenistky v soutěži družstev. Porazily v duelu o bronz 3:1 Ukrajinu. Roli týmové jedničky potvrdila Iveta Vacenovská, jež v první dvouhře zdolala 3:1 Teťjanu Bilenkovou a zápas ukončila jasnou výhrou 3:0 nad Žannou Gaponovovou.

Čeští házenkáři si na evropském šampionátu v příštím roce nezahrají. V rozhodujícím závěrečném utkání kvalifikace podlehli v oslabené sestavě bez kapitána Filipa Jíchy domácí Makedonii 28:32 a v tabulce čtyřčlenné skupiny obsadili nepostupovou třetí příčku. Nestali se ani nejlepším celkem z třetích míst, který si rovněž zajistil účast na závěrečném turnaji.

Čeští volejbalisté prohráli ve Světové lize ve Francii i druhý zápas 0:3, suverénům skupiny D ale v Tourcoingu podlehli po mnohem vyrovnanějších setech 25:27, 24:26 a 22:25. Výběr trenéra Zdeňka Šmejkala klesl v tabulce s čtyřmi body za dvě předchozí pětisetové výhry v Asii na poslední čtvrté místo, zato Francouzi mají s plným počtem 18 bodů a jediným ztraceným setem už téměř jistý postup do Final Four druhé divize. Odvetnou část Světové ligy zahájí čeští volejbalisté znovu proti Francii 19. června v Českých Budějovicích. Poté přivítají v Liberci Korejce a nakonec v Opavě japonský tým.

Triatlonista Jan Čelůstka obsadil sedmé místo na Světovém poháru v Huatulcu. Na sprinterských tratích 750 metrů plavání, 20 kilometrů jízdy na kole a pět kilometrů běhu v Mexiku zaostal o 19 sekund za vítězným domácím závodníkem Irvingem Perezem.

Fotbalista Milan Baroš opouští Ostravu. Třiatřicetiletý bývalý reprezentační útočník od vedení Baníku nedostal nabídku na prodloužení smlouvy a jako volný hráč hledá nové angažmá.