Sport

Tenista Radek Štěpánek zvládá návrat na kurty. Český hráč porazil Fina Jarrka Nieminena 7:5, 6:4 a na challengeru v Prostějově je v semifinále.

Dva velké symboly tenisového světa se potkaly během pár hodin v Prostějově. Hned po ránu dorazila ve čtvrtek z Paříže slavná salátová mísa pro vítěze Davisova poháru a krátce před polednem kolem stříbrné trofeje prošel legendární Ivan Lendl. "Ivan byl rád, že přijel a mísa už tady byla," řekla ČTK Petra Píchalová-Langrová, ředitelka challengeru UniCredit Czech Open, v rámci kterého bude trofej v Prostějově do soboty vystavena. Do Prostějova přijel Lendl s osmnáctiletou dcerou Caroline, které ukazovala matka tenisové legendy Olga na salátové míse štítek s rokem 1980. Tehdy československý tým trofej získal. Dnes padesátiletý Lendl byl před 30 lety jedním z hlavním strůjců triumfu.

Žebříčkově je horší, podle sázkových kanceláří je outsiderem a nemá zkušenosti s grandslamovým semifinále. Ať tak, nebo tak tenista Tomáš Berdych má před sebou možná životní šanci a v pátečním utkání se Švédem Robinem Söderlingem chce v boji o finále antukového French Open uspět. "Půjdu do toho na sto procent," řekl čtyřiadvacetiletý Berdych po výhře ve čtvrtfinále na Rusem Michailem Južným. "Jeho (Söderlingova) hra mi poměrně vyhovuje. Bude se hrát rychlý tenis od základní čáry a záleží, komu to líp sedne," uvedl Berdych. Sedmnáctý hráč světa prochází French Open hravě. V pěti zápasech neztratil ani set a prezentoval se skvělou agresivní hrou opřenou o vynikající první podání a tvrdé údery z obou stran. To samé ale zdobí o rok staršího Söderlinga, aktuálně světovou sedmičku.

Český tenista Lukáš Dlouhý se po roce znovu probojoval do finále čtyřhry na French Open, kde loni slavil premiérový grandslamový titul. V semifinále spolu s Indem Leanderem Paesem porazili rakousko-izraelský pár Julian Knowle, Andy Ram 6:4 a 6:2. Ve finále narazí na druhé nasazené Daniela Nestora z Kanady a Srba Nenada Zimonjiče.

Hokejový brankář Dominik Hašek podepíše v pondělí roční smlouvu se Spartakem Moskva. Pětačtyřicetiletý gólman, o jehož odchodu do Kontinentální ligy se již několik dní spekuluje, podle generálního manažera klubu Andreje Jakovenka souhlasil s podmínkami kontraktu pro nadcházející sezonu. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Hašek, který v minulé sezoně pomohl Pardubicím k zisku mistrovského titulu, přiletí do Moskvy v neděli.

Mistrovství světa v letech na lyžích se v roce 2014 uskuteční v Harrachově. Rozhodla o tom na svém kongresu Mezinárodní lyžarská federace FIS.