Stálé expozice Národního muzea obohacuje řada výstav

Michal Lukeš, Foto: ČTK

V následující kulturní rubrice vás dnes pozveme do Národního muzea v Praze. Jeho stálé expozice obohacuje v těchto dnech několik zajímavých výstav. Více Eva Petržílková.

V jiných reprezentativních prostorách muzea najdeme expozici, která má představovat jakousi sondu do kontaktů a spolupráce Národního muzea se zahraničím. Kabinet knižní kultury ji připravil pod názvem "Soudobá zahraniční odborná literatura ve fondech knihovny Národního muzea":

Michal Lukeš,  Foto: ČTK
Málokdo možná ví, že Národní muzeum v Praze tvoří pět odborných ústavů - Přírodovědecké muzeum, Historické muzeum, Knihovna Národního muzea, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur a Muzeum české hudby. Jak připomněl minulý týden nově jmenovaný ředitel muzea Michal Lukeš, v letošním roce je v plánu také rekonstrukce Státního ústředního archivu pro potřeby Českého muzea hudby za 120 miliónů korun, proměna letohrádku Kinských ve staronové sídlo Národopisného muzea za 110 miliónů korun a rekonstrukce myslivny v Jabkenicích s novou expozicí Bedřicha Smetany. Mezi výstavními projekty pak Michal Lukeš jmenoval expozici nazvanou Střed Evropy kolem roku 1000, která bude v polovině března otevřena na Pražském hradě. Stálé expozice v hlavní budově obohacuje v současné době ještě několik výstav. Hned v prvním patře nabízejí výstavní sály návštěvníkům možnost prohlédnout si zajímavé exponáty českých divadelních kostýmů... Jak Lukáš Viktora dodal, zajímavé jsou také výsledky českého týmu mezinárodní expedice působící v Bulharsku při výzkumu starověkého města Pistiros. Na ochozu panteonu jsou k vidění do konce ledna.


Mimo budovu Národního muzea na Václavském náměstí je ještě v Lobkovickém paláci na Pražském hradě, kromě stálé muzejní expozice Památky národní minulosti, otevřena výstava představující poprvé v takovém množství a kvalitě předměty z klenotnice Vyšehradské kapituly. Sbírky Náprstkova muzea doplňují v těchto dnech fotografie Františka Okáče z Barmy, lidové betlémy z Afriky a Ameriky, čínské miniatury z konce 19. století a ukázky kmenového umění dajackých kmenů Kalimantanu neboli Bornea.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio