Statistici odhalili nejoblíbenější letošní jména dětí: Eliška a Jakub, objevují se ale i Sisi nebo Loki

Foto: archiv Radio Prague International

Nejčastější jména, která rodiče dávají svým dětem, jsou nadále Eliška a Jakub. Na základě lednových dat to uvedl Český statistický úřad. Ten statistiku křestních jmen dětí narozených v lednu sleduje už dvacet let. Tradiční žebříček dětských jmen vydal při příležitosti Evropského dne statistiky, který připadá na 20. října.

Foto: archiv Radio Prague International
Letos se v lednu narodilo přes devět tisíc dětí, rodiče jim dali 582 různých chlapeckých a 678 dívčích jmen. Eliška vyhrála už popáté za sebou, Jakuba sesadil z pomyslného trůnu za posledních osm let jen jednou Jan. Na dalších místech se umístila jména Anna a Adéla u dívek a Jan a Tomáš u chlapců.

Ze statistiky vyplývá, že za celou dobu sledování od roku 1999 příliš nemění první příčky žebříčku nejčastějších jmen v Česku. U chlapců se na prvních třech pozicích vystřídalo pouze pět různých jmen, u dívek to bylo dvakrát tolik.

Přestože jsou Češi podle statistiků ve výběru jmen pro své potomky poměrně konzervativní, objevují se i poměrně netradiční jména inspirovaná filmy či historií.

"Rodiče dali svým potomkům několik zajímavých a neobvyklých jmen. Z dívčích bych uvedl Hátu, Lorelaj, Sisi nebo Madonnu Miu. U chlapců zaujme Heliodor, Atrey, Lionel nebo Loki,“ přiblížil Tomáš Chrámecký z odboru vnější komunikace ČSÚ.

U chlapců se dědí jméno častěji

Statistika sleduje také předávání jmen rodičů dětem, tedy jak často pojmenovávají svoje děti po sobě. Ukazuje se, že jsou Češi v této oblasti konzervativní, zejména u hochů. Chlapci dědí jméno v 16 procentech případů, dívky pouze ve čtyřech procentech. S tím podle statistiků souvisí i větší kreativita u dívčích jmen. Od ledna 1999 se v první dvacítce vystřídalo 28 chlapeckých a 37 dívčích jmen.

Foto: Kristýna Maková
Letošním nováčkem je Rozálie, která se mezi dvaceti nejpopulárnějšími jmény objevila poprvé. Nejlepší výsledky v historii se letos podařily Amálii a Julii. U chlapců může být spokojen Antonín na 15. místě, i pro něj je to rekordní pozice. Největší návrat letos zažil Martin, který skončil na 9. místě. Na začátku tisíciletí byl velmi oblíbený, když se umístil 6krát za sebou čtvrtý, ovšem v lednu 2006 první desítku na dlouho opustil. Vrátil se do ní až letos.

Podle údajů statistického úřadu existují i regionální odlišnosti v oblíbenosti jmen. V několika krajích se na přední příčky dostala jména, která celkově nebyla ani v první desítce. Třeba v Pardubickém a Karlovarském kraji zvítězil jinak třináctý David. Na Olomoucku vyhrála Veronika, na Vysočině zase Gabriela.

Rodiče dětí se nejčastěji jmenují Lucie a Jan

Mezi otci bylo nejvíce Janů, Petrů a Tomášů. První příčky u otců a synů jsou velmi podobné, zcela opačné je to u matek a jejich dcer. V lednu se děti narodily nejčastěji Luciím, Kateřinám a Janám. Ty se mezi dívkami pohybují ve třetí desítce, v případě Jany až na 66. místě.

Co se týče párů, nejvíce potomků se narodilo Tomášovi s Janou.