Statistiky: Chov skotu v Česku roste, naopak vepřínů stále ubývá
Podle posledního šetření Českého statistického úřadu roste v Česku už několik let chov skotu. Za první čtvrtletí jejich počet narostl meziročně o téměř 15 tisíc. Naopak u prasat dál dochází k poklesu počtu chovaných kusů. Letos jich bylo méně o nejméně za posledních 15 let. Podle statistiků tak nadále klesá soběstačnost Česka v produkci vepřového masa. Méně ale bylo také drůbeže, ovcí či koz.
Například na jižní Moravě chovali podle statistiků zemědělci k letošnímu 1. dubnu nejvíce skotu od roku 2010, a to přes 67 tisíc. Proti loňsku je to nárůst o 1500 kusů. Počet skotu roste od roku 2011, kdy začaly vznikat nové chovy a rozšiřovat se ty dosavadní. Zemědělci chovají jak krávy na mléko, tak skot na maso a jsou v tomto odvětví živočišné výroby úspěšní.
U prasat je to naopak a dlouhodobě se chovy nevyplácejí kvůli nízkým výkupní cenám, které jsou ovlivněné cenami vepřového dovezeného ze zahraničí. Proto mnozí chovy dávno zavřeli a zavírají stále. Počty prasat klesly o více než pět procent na 1,4 milionu kusů.
„V letošním roce jsou celkové stavy prasat i stavy prasnic nejnižší od počátku sledování v roce 1921. Nejvíce prasat se chovalo v 70. až 90. letech minulého století. Pod 4 miliony chovaných kusů stavy klesly v roce 2000, pod hranici 3 milionů v roce 2005 a 2 milionů v roce 2009,“ vysvětluje Renata Vodičková z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Podle statistiků s ohledem na spotřebu vepřového nadále klesá soběstačnost Česka v produkci tohoto druhu masa. V posledních letech se uvádí na úrovni zhruba 30 procent, zbytek se musí dovážet. Dosud se dováželo levně například ze Španělska, nicméně letos s trhem hýbe válka na Ukrajině, kvůli které zdražuje krmivo.
Také drůbeže ale letos zemědělci chovali méně než loni, a to zhruba o 3 procenta. Statistici sledují také chovy ovcí, zde také došlo k úbytku.
Spotřeba masa roste
Celková spotřeba masa přitom v Česku roste. Podle statistického úřadu se loni meziročně zvýšila o 0,8 kilogramů na rovných 84 kilogramů na obyvatele. Mírně nad polovinu podílu tvoří přitom v jídelníčku Čechů vepřové maso. Na druhém místě je drůbeží s 35,5 procenty a přes 10 procent je to maso hovězí.
Nejvíce se ale zvýšila spotřeba drůbežího masa. „Obliba drůbežího masa neustále roste a za posledních deset let se jeho spotřeba na obyvatele zvýšila o 5,3 kilogramů na 29,8, u vepřového byl nárůst nepatrný o 1,8 kilogramu na 43,4,“ uvedl Český statistický úřad.