Dýně hokaido jsou jako tenisáky, hodnotí zemědělci úrodu postiženou suchem

Foto: Barbora Němcová

Čeští zemědělci a ovocnáři mají kvůli suchu velké ztráty. Ministerstvo je vyčíslilo na jedenáct miliard korun. Díky suchu jsou některé plody, zejména jablka, malé a nedostanou se ani do obchodu. Sucho nejvíc postihlo pěstitele krmných plodin, jako je kukuřice či jetel.

Foto: Štěpánka Budková
Ministerstvo zemědělství letos schválilo pro zemědělce kompenzace za sucho ve výši dvou miliard korun. Peníze bude resort zemědělcům vyplácet už v prosinci, uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý:

"Při poškození plodin v rozsahu mezi 30 až 50 procenty dostanou zemědělci 10 procent celkových nákladů, které měli na pěstování. Při větším než padesátiprocentním poškození, dostanou 20 procent nákladů. Za poškozené trvalé travní porosty dostanou kompenzaci až do výše 40 procent nákladů."

Předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík řekl, že kvůli malé úrodě se zvedly ceny krmiva. Třeba za balík sena letos zemědělci zaplatí dvakrát víc než loni. Nedostatek krmiva podle Stehlíka chovatele dobytka výrazně ovlivní.

"Když chovatelé nebudou mít krmiva, tak budou dobytek prodávat. Obchodníci s tím počítají a samozřejmě jdou dolů s cenou. Paradoxně se může stát, že některé druhy komodit, jako například hovězí maso, bude o něco lacinější, i když ten obchod většinou na to tak nereaguje tak, jak probíhá cena na trhu."

Podle Stehlíka byla špatná úroda krmných plodin po celém Česku - včetně horských oblastí, kde se obvykle travním plodinám daří.

Sucho postihlo ovoce, brambory i dýně

Foto: Barbora Němcová
Špatná byla i úroda dalších plodin. Například ovocnářská unie vyčíslila škody na 300 milionů korun. Jablka jsou malá a dvě třetiny půjdou místo do obchodů na zpracování, některá zůstanou na stromech. Brambor se urodilo o 20 až 30 procent méně, a to v celé Evropě. Česko není v produkci brambor soběstačné, budou se muset dovážet, a tak za ně podle prezidenta Agrární komory Zdeňka Jandejska zaplatíme víc, zřejmě mezi 10 až 20 procenty.

Výrazně méně se urodilo také cukrovky. Na Hané odhadují, že budou výnosy o 30 až 40 procent nižší než loni. Sucho postihlo například i úrodu českých dýní. Na polích jich bylo méně až o dvě třetiny. "Dýně hokaido byly maličké - prostě pomalu jako tenisáky, halloweenské prakticky nemáme,"řekl nedávno ČTK Miloš Kurka, který je biopěstitelem dýní na Rychnovsku.

Naopak se letos dařilo řepce, její úroda se zvýšila o pětinu. Spokojeni jsou i zahrádkáři. Díky extrémně teplému počasí se navíc dařilo třeba rajčatům, paprikám, nebo cuketám.

Ministerstvo připravilo pro zemědělce v příštím roce národní dotace ve výši 3,8 miliard korun. Největší podíl chce dát hospodářům starající se o zvířata. Nově by měly dotace směřovat také do restrukturalizace ovocných sadů v ekologickém zemědělství. Rozšíření se plánuje rovněž v programu na zlepšení životních podmínek v chovech masného skotu a kachen. Více peněz má jít i na činnost potravinových bank.