Evropské kompenzace pomohou ovocnářům přežít. Čeští pěstitelé dostanou 15 milionů euro

Česko, části Rakouska a části Polska zasáhly letos na jaře nebývalé mrazy, které po mírných březnových teplotách výrazně zasáhly sady i vinice. Evropská komise navrhla uvolnit z rezerv 77 milionů eur.

Peníze půjdou na podporu zemědělců pěstujících ovoce, zeleninu a víno v Česku, v Rakousku a v Polsku. Zároveň chce Komise podpořit také portugalské producenty vína. Členské státy návrh schválily.

Marek Výborný | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL původně žádal v přepočtu o dvě a půl miliardy korun. Počítal ale s tím, že Evropská komise celou částku neschválí. Vláda proto podle Výborného uvolní pro pěstitele ještě peníze ze státních zdrojů.

"Předpokládám, že se budeme pohybovat někde v částce necelých půl miliardy korun, které bychom chtěli poskytnout na podporu ovocnářů a školkařů, a to jak ovocných, tak lesních školek."

Celkové škody na úrodě v Česku dosáhly podle odhadů 1,3 miliardy Kč. "Ani zdaleka nebudeme schopni kompenzovat 100 procent škod. To jsem říkal od začátku," dodal ministr s tím, že ovocnářům to nicméně pomůže přečkat nynější složité období.

Mrazy způsobily jedno z největších poškození úrody za 100 let

Pěstitelé se kvůli počasí dostali do bezprecedentní situace, kdy jim zmrzla většina úrody. Šlo o jedno z největších poškození tuzemské úrody za posledních sto let.

Foto: Kristýna Barchini,  Český rozhlas

"Místo těch deseti patnácti kilogramů třešní na tom jednom stromě, tam nebude jediný plod. Nikdy jsem takovou situaci za svou více než třicetiletou profesní kariéru nezažil. Jedním slovem katastrofa," popsal v dubnu situaci na Mělnicku místní agronom Pavel Kašpárek.

Nízké teploty poškodily více Čechy než Moravu. Podle odhadu sklizně k 15. červnu úroda ovoce klesne v porovnání s pětiletým průměrem o 77 procent na 31.430 tun ze 138.963 tun. U jablek se čeká sklizeň pouhých 23.437 tun, což je v porovnání s pětiletým průměrem pokles 79 procent. V Čechách přišli ovocnáři až o 90 procent úrody.

Kompenzace pomohou ovocnářům přežít

Martin Ludvík | Foto: Jana Přinosilová,  Český rozhlas

Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka, umožní kompenzace českým ovocnářům přežít a v roce 2025 založit na novou úrodu. Důležité bude to, že dostanou kompenzace vyplacené do začátku příštího roku. Nejkritičtější období totiž pro ovocnáře nastane od ledna, kdy jim budou chybět tržby za jablka.

Dosud ovocnáři odhadovali, že existenčně by mohlo být ohroženo kolem 500 z 800 pěstitelských podniků. Za zásadní pro postavení českých ovocnářů na společném evropském trhu Ludvík označil to, že kompenzace dostanou za stejných podmínek jako ovocnáři například v Polsku. Polští ovocnáři, především pěstitelé jablek, jsou pro české ovocnáře hlavní konkurencí.

Jan Doležal | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Škody sčítají také vinaři. Podle předsedy Agrární komory Jan Doležala to budou asi 2 miliardy korun. Stejně jako u ovoce mrazy nejvíce zasáhly vinice na Mělnicku nebo Mostecku, kde nízké teploty zničily skoro sto procent úrody.

Pro Rakousko vyčlenila EK deset milionů eur, dalších 37 milionů eur dostanou polští zemědělci a 15 milionů eur připadne Portugalsku. Všechny země mohou tuto unijní podporu doplnit až o 200 procent z vnitrostátních prostředků.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , František Zajíc
klíčové slovo:
spustit audio