Ovocnáři kompenzace za sucho nedostanou

Foto: IMS68, Pixabay / CC0

Pěstitelé ovoce nedostanou kompenzace na zmírnění škod z letošního sucha. Ministerstvo zemědělství ovoce mezi plodiny s nárokem na dotaci nezařadilo. To se nelíbí Ovocnářské unii. Tvrdí, že tím ovocnáři v porovnání s ostatními pěstiteli nemají rovné podmínky.

Foto: IMS68,  Pixabay / CC0
Kvůli propadu tržeb ze sucha jsou nejvíc ohrožené specializované rodinné farmy, které nemají jiné příjmy než z ovocnářství. "Těm mohl stát kompenzacemi za sucho pomoci, aby propad tržeb dokázaly přežít,"řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Celková letošní slizeň by podle odhadů měla být asi 160 tisíc tun. To je zhruba na úrovni pětiletého průměru.

Problémem však je, že ovoce kvůli suchu, a zvláště jablka nenarostla tak, jak měla. Zatímco normálně jde na průmyslové zpracování asi třetina jablek, letos to byly dvě třetiny. Část úrody zůstala dokonce na stromech, protože nemělo smysl ji sklízet.

Navíc klesly ceny jablek na průmyslové zpracování, ovocnáři dostali korunu za kilogram. Důvodem byla vysoká nabídka jablek poškozených suchem v celé střední Evropě. "U některých ovocnářů to může znamenat propad tržeb o 30 až 50 procent," dodal Martin Ludvík. Sucho se podle něj negativně projevilo i na kvalitě třešní, rybízu, jahod a hrušek. Ovocnářství je podle Ludvíka dlouhodobě v ekonomických problémech, o čemž svědčí i pokles výměry sadů za poslední čtyři roky o pětinu na necelých 14.000 hektarů.

Škody se odhadují na 10 miliard, schválené kompenzace jsou 2 miliardy

Foto: Manfred Richter,  Pixabay / CC0
Pěstitelé ovoce předpokládali, že do odškodnění budou zahrnutí. Zarazilo je i to, že ovoce je jedinou plodinou z takzvaných citlivých komodit, která podporu na sucho nedostala. Citlivými komoditami jsou ještě chmel, zelenina, cukrovka a brambory.

Podle podmínek pro získání dotací, které zveřejnilo ministerstvo zemědělství, mohou podporu získat například pěstitelé, pšenice, ječmene, kukuřice, brambor, cukrovky, slunečnice, máku, zeleniny, chmele. Ze sektoru ovocnářství mohou o podporu požádat pouze školkaři. Ministerstvo spolu s Agrární komorou již dříve vyčíslilo škody ze sucha u ovocnářů a zelinářů na 0,7 miliardy korun. Úřad odhaduje celkové letošní škody ze sucha na 10 až 11 miliard Kč, vláda na kompenzace schválila dvě miliardy korun.

Především kvůli omezenému objemu peněz v dotačním programu pěstitelé ovoce kompenzace za škody ze sucha nedostanou. Prioritní je podle ministerstva podpora u plodin, které utrpěly výrazné škody, jako jsou například krmné plodiny. Ovocnáři s takovým vysvětlením nesouhlasí. Tvrdí, že jim byl upřen rovný přístup k získání podpory. Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý připomněl, že ovocné sady dostaly kompenzace v minulých třech letech, v roce 2015 kvůli suchu a v letech 2016 a 2017 kvůli škodám z mrazů. Ovocnáři však namítají, že i jiní pěstitelé dostali v minulých letech kompenzace, a letos mají možnost opět o dotaci žádat.