Státní technická knihovna stěhuje kilometry knih z Klementina do Dejvic

Foto: ČTK

V pondělí úderem osmé hodiny ráno začalo velké stěhování. Státní technická knihovna v Praze chce během příštích několika týdnů přemístit z historické budovy v Klementinu do nového areálu v Dejvicích na půl druhého milionu svazků. Nová knihovna se pro čtenáře otevře už v září a nabídne jim ty nejmodernější služby.

Foto: autorka
V nejvyšším patře Klementina rachotí vozíky a bedny plné knih se spouštějí po pojízdném žebříku do přistavených stěhovacích aut. Do nové budovy, která takřka ve vší tichosti a bez velkého mediálního humbuku vyrostla v pražských Dejvicích, se musí přemístit na deset kilometrů knih. Podle ředitele knihovny Martina Svobody se knihovníci na stěhování chystali sedm let:

Klementinum,  foto: autorka
"Loňské léta jsme měli pracovní tábor, kdy celá knihovna jako jedna žena lepila RFID čipy, které usnadňují samoobslužné fungování."

V nové budově bude totiž až pět set tisíc knih ve volném výběru, čtenáři si je budou moci vyhledávat sami. Ke každé z nich je přitom dovede navigace v počítači. Moderní knihovna bude podle mluvčího Pavla Procházky doslova prošpikována elektronikou.

"Všichni registrovaní uživatelé budou mít zdarma přístup na internet, mají přístup do vybraných hrazených databází, to je jedna z našich priorit, zaměřovat se na data. Budeme pokračovat v digitalizaci skript, o která je největší zájem. Vlastně libovolnému počtu uživatelů v budově můžeme ta digitální skripta nabídnout."

Do knihovny přitom denně přijdou až tři tisíce čtenářů. Největší část z nich budou studenti.

"V blízkém okolí je zhruba 28 tisíc studentů a ještě několik tisíc pracovníků vysokých škol,"

dodává Pavel Procházka. Vedle klasických studoven tu budou mít k dispozici i samostatná studijní místa, kam se mohou se svou prací uzavřít, a dokonce i noční studovnu. Knihovna tak bude pro veřejnost otevřena 24 hodin denně. A jak uvedl ředitel Svoboda, nabídne i další služby:

Foto: ČTK
"V knihovně je taky hospoda... Ta tedy není přímo součástí knihovny, to bych přeháněl. Ale ten komplex budov je od začátku koncipován tak, aby doplnil scházející sociální funkce. Takže je tam konferenční sál, je tam pobočka Městské knihovny, kterou velmi zhusta využívají studenti. Je tam také výstavní sál, bude tam knihkupectví s vědeckými knihami."

Nová budova, která vyrostla uprostřed areálu vysokých škol v Dejvicích, je na pohled velmi jednoduchá. Připomíná čtverec se zaoblenými rohy, s fasádou, která umožňuje co nejvíce šetřit energií. Autory vítězného návrhu jsou architekti z ateliéru Projektil. Knihovna bude slavnostně otevřena 9. září a už o den později si v ní budou moci čtenáři vypůjčit první knihy.