Střední Čechy – krajina Antonína Dvořáka

Vila Rusalka ve Vysoké u Příbrami

Antonín Dvořák je nepochybně jedním z největších hudebních velikánů, které dalo Česko světu. Po celý život ale zůstal pevně zakořeněný v rodném kraji středních Čech.

Antonín Dvořák s holuby | Foto: Výstava 'Antonín Dvořák - Inspirace přírodou'/Národní muzeum

Světoznámý skladatel sice bydlel v Praze v Žitné ulici. Ale velkou část života strávil ve Vysoké u Příbrami, kde měl letní byt na panství svého aristokratického švagra Václava Roberta z Kounic. Dnes je tam Dvořákův památník a jeho ředitelem je Vojtěch Poláček.

Podle jeho slov sem skladatel zavítal poprvé v roce 1877 na svatbu hraběte Václava Kounice a herečky Josefiny Čermákové, starší sestry své manželky Anny. „Dvořák tam tehdy byl dokonce jako svědek na svatbě, což byl jeho první kontakt s tímhle regionem.“

Vojtěch Poláček | Foto: Dana Josefová,  Český rozhlas

I když se traduje, že měl v mládí romantické city k Josefíně, Poláček zdůrazňuje, že tahle láska nebyla opětována. „Nešťastná láska k Josefíně inspirovala Dvořáka k napsání písňového cyklu Cypřiše, ale někdy se tyhle skutečnosti trochu bulvarizují. Dvořák měl ve skutečnosti velmi přátelský vztah s celou rodinou Čermákových.“

Zámek Vysoká u Příbrami | Foto: Markéta Kachlíková,  Radio Prague International

Inspirace přírodou

Vila Rusalka | Foto: Petr Veber,  Český rozhlas

Ve druhé polovině života se Dvořák často vracel na své letní sídlo ve Vysoké u Příbrami, kde strávil mnoho měsíců v roce.

„Dvořák trávil na Vysoké většinu času od dubna do října, inspirace přírodou byla pro něj zásadní,“ říká Poláček. „Často chodil na dlouhé procházky po okolí a během těchhle procházek rozvíjel své hudební nápady. Nebyl jen chalupář, ale stal se skutečnou součástí místní komunity.“

Krajina a venkovské prostředí středních Čech se odrážely v Dvořákově tvorbě. „Jeho skladby často obsahují motivy inspirované lidovou hudbou, rytmy přírody a venkovským životem. Lidé ho mohli vídat, jak si hůlkou poklepává do stromů a v hlavě skládá melodie,“ popisuje Poláček.

Antonín Dvořák s rodinou a přáteli ve Vysoké | Foto: J. V. Sládek,  e-Sbírky,  Národní muzeum,  CC BY-NC-ND 4.0 DEED

Dvořákovy vzpomínky na tenhle kraj provázely i jeho cesty do zahraničí, zejména do Ameriky, kde složil svou slavnou Novosvětskou symfonii. „Mnoho jeho dopisů svědčí o tom, že se mu velmi stýskalo po domově. Zajímal se o dění na Vysoké a psal svému správci o zahradě a sousedech,“ říká Poláček.

Dvořákovo srdce tak vždy zůstalo pevně spjaté s krajinou, odkud čerpal inspiraci pro své nezapomenutelné skladby.

9
49.63500573784802
13.954407557846478
default
49.63500573784802
13.954407557846478
Autor: Vít Pohanka
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Středočeský kraj

    Region bez krajského města, ze všech stran obklopující Prahu. Výlet do Kutné Hory a na Karlštejn nesmí vynechat žádný návštěvník Prahy. Rodiště Antonína Dvořáka.

  • Poznejte kraje Česka

    Praha je nejznámější a nejatraktivnější město Česka. Ale Česko zdaleka není jen Praha.