Opera Čert a Káča se bude hrát pod širým nebem. Poprvé jí publikum tleskalo před 125 lety

Michael Kubečka s Alžbětou Symerskou jako Čert a Káča

Čerta a Káču složil Antonín Dvořák ve Vysoké u Příbramě. Jeho památník teď nabízí tři výjimečná letní představení (16. 18. a 20. června) této pohádkové opery. Diváci ji mohou vidět pod širým nebem v zámeckém parku - místě, kde Dvořák při procházkách komponoval její slavné melodie.

Hlavními kulisami Čerta a Káči bude krásná příroda i novorenesanční vila hraběte Kounice, kde je dnes Dvořákův památník. Dvořák se po svém návratu z USA v roce 1896 obrátil k domácím tématům. Byly to symfonické básně Kytice Karla Jaromíra Erbena. A pak Čert a Káča. Příběh o chytrém ovčáku Jirkovi, drzém vesnickém děvčeti Káče a oklamaném čertu Marbuelovi je založen na české lidové pohádce Boženy Němcové. Svůj podíl na kvalitě opery má nepochybně i vtipné libreto učitele a literáta Adolfa Weniga.

Do děje se zapojí i diváci

Michael Kubečka a Alžběta Symerská | Foto: René Volfík,  Opera studio Praha

Podobně jako u Rusalky, která se zde hraje už třetím rokem, se budou i v případě Čerta a Káči střídat jednotlivá jeviště. Diváci tak budou putovat z vesnické zábavy, do pekla a na zámek. Peklo a tancovačku ale nebudou jen pozorovat. Spolu s interprety a orchestrem budou přímo v centru dění, zve na představení operní pěvkyně Anita Jirovská, která vede Operu Studio Praha.

"Hledali jsme další titul z těch, které byly napsány právě na tomto místě, kde se nyní nachází Památník Antonína Dvořáka. Přemýšleli jsme, které z nich je nejvíce poutavé pro diváka, který není až tak zvyklý na operu, a došli jsme k Čertovi a Káče. Je to o tom, jak se Káči bojí i peklo."

Sebastien Bagnoud a Anita Jirovská | Foto: René Volfík,  Opera studio Praha

Když se opera hraje ve Vysoké, kde se postavy budou pohybovat? Jaké budou kulisy?

"Máme v památníku tři místa v anglickém parku. Ve druhém jednání budeme učit choreografii diváky, aby se trošku zapojili do toho, jak se tvoří divadlo. A třetí část se odehrává před zámkem. V Opeře Studio Praha se snažíme dávat prostor začínajícím umělcům, nebo umělcům, kteří jsou velice nadaní a šikovní, ale nedostávají takový prostor v divadle. Tentokrát to máme výborně namíchané, že se všichni navzájem od sebe učí."

Antonín Dvořák na Vysoké vytvořil třicet velkých kompozic, z nichž mnohé patří k nejvýznamnějším v rámci celé skladatelovy tvorby. Kromě Čerta a Káči a Rusalky jsou to třeba Jakobín, Humoresky a Symfonie č. 8. Na Vysoké byla dosud všechna představení Rusalky zcela vyprodána.

Michael Kubečka,  Sebastien Bagnoud a Alžběta Symerská | Foto: René Volfík,  Opera studio Praha
12
49.63678974556478
13.940168960283643
default
49.63678974556478
13.940168960283643