Středočeši v Londýně vydražili středověký fragment s dolováním kutnohorského stříbra

Do Kutné Hory se vrátí významná středověká památka - fragment rukopisu z 15. století, na kterém je vyobrazeno dolování kutnohorského stříbra. Na úterní dražbě v londýnské aukční síni Sotheby´s se ji zástupcům Středočeského kraje podařilo získat za 510 tisíc liber. Fragment bude patřit k nejcennějším dílům Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Zdroj: Katalog Sotheby's
Na tu zprávu jsme čekali celé úterní dopoledne. Krátce po půl jedné mobil konečně zapípal. "Byla to rvačka a velmi dramatické. S přihazováním se čekalo na poslední chvíli. A máme to doma!!!!!" - napsal s mnoha vykřičníky jeden z účastníků aukce. První zprávy o tom, že se Středočeský kraj, konkrétně kutnohorská Galerie Středočeského kraje, chystá vydražit vzácný manuskript, se objevily v pondělních Lidových novinách. Gotický fragment o velikosti zhruba 64 x 44 cm detailně zachycuje práci horníků i zpracování stříbra v kutnohorských dolech. Londýnská Sotheby´s v aukčním katalogu stanovila vyvolávací cenu mezi dvěma a třemi sty tisíci librami. Středočechům se miniaturu nakonec podařilo vydražit za téměř dvojnásobek. S poplatky zaplatí 17 450 000 korun. I podle ředitele galerie Jana Třeštíka byl boj do poslední chvíle dramatický:

"Bylo to napínavé, protože na konci byl souboj mezi námi a jedním sběratelem. Cena je už na horní hranici našich možností a limitů, ale podařilo se to, takže jsem rád a mám z toho radost samozřejmě,"

řekl ředitel Třeštík pár minut po aukci. Londýnské dražby se zúčastnil i středočeský hejtman David Rath:

"Zažili jsme skutečně velmi napínavé chvíle a bylo dobře, že jsem tu nakonec byl osobně, protože ta cena se skutečně vyšplhala na poměrně vysokou částku, přes pět set tisíc liber. Nicméně hodnota této věci je enormní. Myslím si, že je to vynikající investice, protože jenom ta cena do budoucna půjde nahoru, protože je to naprostý unikát. A získat ho po mnoha stoletích zpět do České republiky, zpět do Kutné Hory, to beru za celonárodní úspěch."

Středočeši si ale vzácný fragment domů z Londýna hned nepřivezou. Potvrdil to ředitel galerie Třeštík:

"Zaprvé ta věc se musí nejdřív zaplatit, za další musíme poptat speciální firmu, která se touto logistikou zabývá. Musí se to taky pojistit pro převoz. My jsme v tomto v kontaktu s Národní knihovnou, kde pravděpodobně bude ta věc deponována. A bude se zkoumat, zda se bude konzervovat, restaurovat, jaké budou zkrátka její další dispozice, protože je přeci jenom velmi stará a její uložení a následná dispozice je strašně důležitá pro její další vystavení."

Vystavovat ale kutnohorský fragment nebude možné dlouhodobě. Pergamen podle odborníků nesnese vystavení delší než tři měsíce.

K úspěchu Středočechů na londýnské aukci se vrátíme i ve středeční kulturní rubrice.