Střelecké ME v Praze bez Kateřiny Emmons Kůrkové

Kateřina Emmons-Kůrková, foto: Petr Novák, CC BY-SA 2.5

Praha o tomto víkendu přivítá evropskou střeleckou elitu. Více než 500 závodníků ze 43 zemí bude bojovat o kontinentální tituly v honosné vysočanské multifunkční aréně. Chybět mezi nimi bude největší česká střelecká hvězda, olympijská šampionka z Pekingu Kateřina Emmons-Kůrková, která v nejbližších dnech očekává narození prvního potomka.

Domácí střelecký svaz je v pořádání vrcholných akcí poměrně aktivní. Hlavní město ČR však zažije střelecký svátek vůbec poprvé. Jak vznikla idea zorganizovat evropský šampionát v největší aréně na našem území prozradil předseda svazu Jaroslav Pekař.

"Od roku 1993 je to devátá velká soutěž. Čtyřikrát jsme pořádali ME včetně juniorů, dvakrát SP a důležité závody v Plzni. ČR je vyhlášená dobrými výsledky, střelci sem jezdí plnit limity a z toho důvodu si myslím, že Praha je dobrá volba. A jelikož jsme také akcionáři Sazky, tak jsme si řekli, proč nevyužít halu, na který jsme se podíleli."

Ačkoliv na jiné druhy sportů se do vysočanské arény vejde až 17 tisíc diváků, ME ve střelbě se musí spokojit s velmi omezenou kapacitou 3 a půl tisíc fanoušků. Důvody opět odtajnil Jaroslav Pekař.

"Dva dny po nás tam proběhne atletický mítink, takže hned po hokeji bude vytvořena ohromná plocha. Všechna spodní sedadla jsou již připravena pro stavbu atletické dráhy. Termín jsme zvolili dobře, neboť jsme šampionát naplánovali do přestávky před hokejovým play off, ale potom nám to zkomplikovala atletika."

Kateřina Emmons-Kůrková,  foto: Petr Novák,  CC BY-SA 2.5
Sportovní střelba u nás patří k úspěšným odvětvím. Čeští reprezentanti vozí z vrcholných podniků pravidelně medaile. A s jakým počtem cenných kovů by na domácím evropském šampionátu byl spokojen samotný předseda svazu?

"Běžně získáváme na ME 5 až 7 medailí. Pokud takto uspějeme i letos bez Kateřiny, tak budeme spokojení."

Jak zaznělo z úst Jaroslava Pekaře, česká reprezentace se musí obejít bez své největší opory - Kateřiny Emmons Kůrkové. Olympijská vítězka z Pekingu však ztracené možnosti představit se domácím fanouškům na vrcholné akci paradoxně vůbec nelituje a na roli divačky se vysloveně těší.

"Jsme i trochu raději, že mě to mine. Doma totiž tlaku neutečete. Přijedete a je to všude kolem, není to tak, že se schováte na hotelu. Je to jiné, možná bych to nějak zvládla, ale jsem opravdu ráda, že mě to letos mine."

Při absenci Kůrkové je tak největší medailovou nadějí české reprezentace bronzový olympionik z Atlanty Miroslav Januš, který bude v Praze startovat ve střelbě na běžící terč.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio