Dva čeští střelci Kateřina Emmons a David Kostelecký mají zlato

Kateřina Emmons, foto: ČTK

Česko jako střelecká supervelmoc - tak to vypadalo po víkendu na olympiádě v Pekingu. V sobotu triumfovala ve střelbě ze vzduchové pušky Kateřina Emmons. V neděli přidal další zlato David Kostelecký, který jako jediný prošel finálovou soutěží v trapu bezchybně.

Kateřina Emmons,  foto: ČTK
Kateřina Emmons získala vůbec první zlato na letošních olympijských hrách a ocitla se i na titulní stránce deníku China Daily. Svou disciplínu - střelbu ze vzduchové pušky - vyhrála v novém olympijském rekordu 503,5 bodu, v kvalifikaci navíc jako jediná neminula terč a vyrovnala rekord světový. A jak závod hodnotí?

Kateřina Emmons,  foto: ČTK
"Byl jeden z nejtěžších v mém životě, co jsem asi kdy střílela. Když jsem nastoupila, tak jsem začala být docela nervózní a nebylo mi nejlíp. Na začátku jsem si řekla: teď už nechci ani přemýšlet, nějak to odstřílím a ono to tam padalo."

O triumfu se dozvěděla až od svého otce a trenéra v jedné osobě Petra Kůrky, protože výkony soupeřek moc nesledovala:

"Taťka mě to ukázal hned, já jsem to musela ještě chvilku ztrávit. Pořád jsem tomu nemohla věřit, že mě někdo nepřeválcoval, nemyslela jsem, že střílím tak dobře. Kdyby tam někdo měl super nervy, tak mě převálcuje, ale naštěstí se tak nestalo."

Kateřina Emmons, tehdy ještě jako Kůrková, vyhrála bronz na minulé olympiádě v Aténách. Tady se seznámila se svým manželem Američanem Mattem Emmonsem, který poslal poslední ránu do soupeřova terče a přišel o druhé zlato. V Pekingu mohou být oba zlatí, stejně jako třeba před lety Zátopkovi. Jaké by to bylo?

"To by bylo přece krásný."

David Kostelecký,  foto: ČTK
Další zlato přidal v neděli David Kostelecký, tentokrát v trapu. Jako jediný zvládl rozprášit všech 25 terčů. Jak se český střelec přiznal, před finálovými ranami si nevěřil.

"Ne, vůbec ne. Věřil jsem si, že budu střílet dobře, byl jsem uvolněný, v pohodě, ale 25 ve finále na olympiádě se asi nebude tak brzy opakovat. Navíc v těch podmínkách, ve kterých závod probíhal, tak určitě ne."

David Kostelecký,  foto: ČTK
Část kvalifikace strávil totiž David Kostelecký pod slunečníkem. Nikoliv kvůli slunci, ale dešti. Začátek finále se obešel bez kapek, ale pak začal liják.

"Střelit v takovém počasí čistou pětadvacítku, to je zázrak, to je bůh",

okomentoval trenér Jan Dvořák zlatý výkon svého svěřence. Trap je střelba na umělé kotoučky, a střelec neví, jakým směrem terčík vyletí. Stačí jedna či dvě chyby a vše může být ztraceno. A jaký je rozdíl mezi kvalifikací a finále? V kvalifikaci má střelec na umělého holuba dvě rány, ve finále jen jednu. A vítězství Davida Kosteleckého bylo jasné už dvě rány před koncem. Kvůli dešti střílel skoro poslepu.

David Kostelecký,  foto: ČTK
"Já jsem měl napršeno na brýlích. Mám dioptrické brýle, takže je nemohu sundat a skoro jsem přes ně neviděl. Střílel jsem to nějak poslepu, na ty poslední čtyři to nebylo úplně ideální. Bylo to stejné jako jet autem, když nestírají stěrače."

Sportovní střelba je tradičně úspěšný český sport, ale zvýrazní ji vždy jen olympiáda jednou za čtyři roky. Díky Emmons a Kosteleckému získala česká sportovní střelba už páté a šesté zlato z olympijských her.