Těhotná Kůrková s návratem do světové střelecké špičky nespěchá

Kateřina Emmons a její manžel Matthew, foto: ČTK

Česká sportovní střelba se musí na čas obejíz bez své největší hvězdy. Olympijská vítězka z Pekingu Kateřina Emmons-Kůrková se totiž svědomitě připravuje na mateřské povinnosti. I bez Kůrkové však našim střelcům vyšlo ME vzduchových zbraní v Praze, kde vybojovoli rovných 10 medailí. Zlatá Katka se tak na tribuně mohla spokojeně usmívat.

Kateřina Emmons a její manžel Matthew,  foto: ČTK
Katko, jak dlouho už jste nestřílela?

"To vím přesně - od olympijského finále v malorážce."

Chybí vám střelba?

"Určitě mám teď jiné starosti. Potřebovala jsem z toho kolotoče vystoupit, protože už jsem v něm jela hrozně dlouho a byla psychicky unavená. Teď si užívám, že nic nemusím a mohu se připravovat na to, abych se vrátila ve stejně dobré formě, v jaké jsem odcházela."

Čeští střelečtí fanoušci by se však měli dočkat návratu své oblíbenkyně už letos. Kůrková by měla absolvovat několik přípravných závodů a podle aktuální formy případně opět bojovat o cenné kovy na vrcholných soutěžích.

"Budu mít na konci roku ve Státech dva oťukávací závody. Podle výsledků se rozhodnu, kdy vyrazím na velkou soutěž. Musím mít reálnou šanci na finále, jinak to pro mne nemá cenu. To raději pořádně doma potrnuju a poté vyrazím v plné síle."

Díky těhotenství může Katka zatím pomáhat svým reprezentačním kolegyním a možná i nástupkyním. Ostatně Pavla Kalná získala na evropském šampionátu v Praze bronzovou medaili. Katka Kůrková má také zásluhou olympijský úspěchů přece jen bohatší zkušenosti, o které se podle vlastních slov ráda podělí. Ovšem nevyžádané rady od ní nečekejte.

"Každý závodník potřebuje něco jiného. Pokud holky za mnou přijdou, tak jim ráda s čímkoliv pomohu, ale ony mají výbornou trenérku, která s náma byla v družstvu, když jsme ještě všechny byly svobodné. Katka Frantelová byla velice talentovaná, takže mnohé dostanou holky od ní a také od našeho zkušeného staronového trenéra pana Šaňáka. Já budu spíše záložní podpora zezadu."

Naší střelkyni zaskočilo, kolik má během těhotenství práce. V plzeňském střeleckém klubu vypomáhá především s administrativou. Svůj volný čas už několik let dělí mezi ČR a Spojené státy. Dobu před porodem však celou tráví na českém území.

"Momentálně trávím nejvíce času u nás, protože doma je doma. Na USA jsem si už také zvykla. Člověk musí některé věci pochopit, protože to tam chodí jinak, ale dá se tam žít normálně."

Přestože se na vzduchovou pušku od olympiády práší, Katka na sport úplně nezanevřela. Například před měsícem si byli s manželem Matthewem Emmonsem zalyžovat na Šumavě.

"Na Zadově nám bezvadně vyšlo počasí. Za hotelem je kilometrový okruh, kde jsem nasadila nejvyšší turistické tempo. Děti mě předjížděly, ale aspoň jsem byla na čerstvém vzduchu."

Mateřské povinnosti se však rychle blíží. Katka je svědomitý člověk a tak má veškeré věci pro miminko už dávno připravené.

"Jsme zodpovědní, takže nenecháváme nic na náhodě a většinu věcí už máme sehnanou. Je to lepší než se 14 dnů před porodem stresovat. Já jsem v tomhle svědomitá a spoustu informací jsem si zjistila předem, takže by to mělo plus mínus autobus vyjít."

Následné stěhování věcí přes oceán však už teď nahání Kateřině Emmons-Kůrkové pořádnou hrůzu.

"Ještě nejsme odstěhovaní, takže toho se bojíme. Asi to pošleme poštou, cenově to vyjde nastejno s letadlem a je to rozhodně pohodlnější, než nějakých 30 kg navíc tahat na letiště."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio