Stress testy evropských jaderných elektráren ukázaly nedostatky

Zátěžové testy evropských jaderných elektráren ukázaly nedostatky. Žádnou ale není třeba uzavřít, úroveň bezpečnosti je obecně vysoká. Výtky Evropské komise se vztahují i na Temelín a Dukovany. Vláda odmítá, že by české jaderné elektrárny byly jakkoli nebezpečné. Podle odborníků komise neobjevila nic jiného, než to, na co samo Česko po zátěžových testech poukázalo.

Dana Drábová,  foto: archiv Požární a záchranné služby České republiky
V Evropě bylo prozkoumáno 145 reaktorů v 15 členských zemí, včetně českých Dukovan a Temelína. Stress testy zkoumaly, jak by se elektrárny vypořádaly s extrémními případy jako jsou povodně, ničivá zemětřesení či útoky teroristů. Náklady na odstranění nedostatků by mohly dosáhnout až 25 miliard eur. Evropská unie přistoupila k zátěžovým testům v reakci na havárii v japonské Fukušimě.

Podle šéfky Úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové zpráva neobsahuje nic jiného než to, co bylo publikováno před půl rokem. Česko prý už potřebná zlepšení navrhlo samo.

"Temelín je naprosto standardní jaderná elektrárna, která je srovnatelná s těmi 140ti, které v Evropě zátěžovými testy prošly. Temelín ale má jedno mínus. Je otloukánkem sousedské politiky. A na tohle ta politická úroveň velmi dobře slyší."

Ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kuba dodal:

"Naše elektrárny obstály, stejně jako ty jiné. Mají některé domácí úkoly, které, když to zjednoduším, mají dodělat. Ale to má většina zdrojů, které v Evropě jsou, nijak se nevymykají. Navíc Evropská komise nemá jakékoliv jiné informace než ty, které dostala od našich národních kontrolních orgánů,"

Experti z Evropské komise doporučili českým úřadům řadu úprav a kroků. Jde třeba o zvýšení ochrany naftových čerpadel pro případ povodní. Česko už nějakou dobu opatření realizuje. V případě Dukovan šlo o 29 zlepšení, z nichž je už polovina hotova a na dalších se pracuje. Náklady na zlepšení v obou českých jaderných elektrárnách jdou nad 1,5 miliardy korun.

Zprávu Evropské komise naopak vítají ekologové. Vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský si myslí, že některé věci by se změnit měly:

Martin Kuba,  foto: ČTK
"Problémem jaderné elektrárny v Dukovanech je, že postrádá tzv. kontejner, tedy ochrannou obálku. Další věc je načerno nebezpečně opravený svár na vstupu primárního cirkulačního potrubí do tlakové nádoby reaktoru v Temelíně, ke kterému došlo už v roce 2001 a my na to od té doby upozorňujeme. Pokud by se tím zabývala Evropská komise, máme za to, že by to mohlo ten problém konečně vyřešit."

Testy podle komise ukázaly, že moderní standardy pro riziko zemětřesení nesplňuje 37 procent reaktorů v Evropě, v případě povodní je to 43 procent.

Česko plánuje vybudovat pátý blok elektrárny v Dukovanech a to do roku 2035. Dukovany loni pokryly zhruba pětinu spotřeby. Deník E15 napsal, že by elektrárna mohla mít problém. Využívá totiž palivo z Ruska, tedy mimo území EU. To je údajně v rozporu s evropskou deklarací z Korfu. Podle dohody, které má Česko s Evropskou zásobovací agenturou může používat palivo ruské výroby až do roku 2018. Ministr průmyslu Kuba uvedl, že smlouva byla podepsaná ještě před vstupem Česka do EU, ale v tuto chvíli se jedná o dodatku:

"Euroatom si hlídá podíl dodávaného uranu do EU z Ruska, ale naše smlouva ho umožňuje dodávat z Ruska i z Francie. My ji chceme pouze prodloužit dodatkem. Ona už v té formě existovala. Euroatom ji schválil v momentě, kdy jsme přistupovali do EU. Teď se jedná pouze o dodatku, který umožňuje ty dva směry dodání - buď Rusko nebo Francie. O nic jiného v tuto chvíli nejde."

Představitel agentury Euroatom potvrdil, že agentura smlouvu zkoumá. Může prý jednat o tom, zda do elektrárny nedodávat palivo i z jiných zdrojů. Pokud však jiný dodavatel nebude, Dukovany mohou dál fungovat jako dosud. Ruské palivo se používá i v jaderné elektrárně Temelín. Od roku 2010 se začalo s výměnou za americké a teď už je v obou blocích.