"Stromy a střechy domů létaly ve vzduchu, jako by byly z papíru," vypráví svědci tornáda na Olomoucku

Litovel po bouři, foto: ČTK

Obrovské škody způsobila bouře, která se prohnala Olomouckým krajem ve středu po sedmnácté hodině. Z desítek domů vítr strhal střechy, jako by byly z papíru. "Viděli jsme vzdušný vír, který vyrval stromy a ty létaly vzduchem," popisují svědci, podle kterých se Olomoucí přehnalo tornádo.

Litovel po bouři,  foto: ČTK
Bouře, která se ve středu odpoledne přehnala nad Zlínským a Olomouckým krajem, napáchala milionové škody a v centru Olomouce usmrtila devětapadesátiletého muže. Padající strom zasáhl zaparkovanou Škodu Favorit, ve které muž seděl. Několikaminutová bouře citelně zasáhla asi desetitisícové město nedaleko Olomouce - Litovel. Zde krajský úřad dokonce vyhlásil stav nebezpečí. Starosta Litovle Vojtěch Grézl popisuje středeční události takto:

"Přišla sem větrná smršť, která byla pohromou pro celou Litovel. Napáchala obrovské škody, ale naštěstí nikdo nebyl zraněn. Jsou utrhané celé střechy, výkladní skříně, okna jsou rozbité, prostě strašná katastrofa."

Máte už spočítané škody?

"Ne, ještě nemáme, ale budou to desítky milionů, jenom v pivovaře je odhadnutá škoda na 30 milionů. Je to katastrofa, že zrovna naše město přišlo na řadu. Nevím proč. Před sedmi lety povodeň, dnes takováto strašná přírodní katastrofa."

Litovel po bouři,  foto: ČTK
Hanácká Litovel celou noc bojovala s následky řádění ničivého živlu. Během následujících hodin chce zajistit dostatečný počet firem, které by pomohly s obnovou poškozených objektů. Bezpečnostní rada kraje už ve středu večer vyhlásila ve městě stav nebezpečí. Hejtman Olomouckého kraje Jan Březina Českému rozhlasu řekl, že vyhlášení mimořádného stavu umožní kraji čerpání peněz z centrálních zdrojů.

"Když mám mluvit o vlastní rezervě pro integrovaný záchranný systém, tak tady na celý Olomoucký kraj je asi 15 milionů korun. Pokud mluvíme o škodách, tak samozřejmě většina poničených objektů by měla být pojištěna. Proto myslím, že bude možné kombinovat z centrálních a krajských zdrojů a situaci řešit."

Hasiči z Olomouckého a Zlínského kraje celou noc odstraňovali škody způsobené bouří. Jejich práci však výrazně komplikovaly poničené silnice. Část Litovle byla do čtvrtečního rána neprůjezdná a bez elektrické energie.