Studovat se vyplatí hlavně vysokoškolákům

Ministryně školství Petra Buzková a ministr kultury Pavel Dostál, foto: ČTK

Jak se hledá absolventům škol práce v České republice? Podle ministryně školství Petry Buzkové nejlépe práci nacházejí vysokoškoláci, nehůře pak vyučení bez maturity. Největší zájem na trhu práce je o zdravotní sestry, nejhůře shánějí práci absolventi přírodovědných oborů - ekologie a životního prostředí, údaje potvrdila nejnovější analýza Ústavu pro informace ve vzdělávání, kterou z ministerstva školství Radio Praha získalo.

Ministryně školství Petra Buzková a ministr kultury Pavel Dostál,  foto: ČTK
Více než 18 tisíc vyučených bez maturity nemůže po své škole nalézt zaměstnání. Z celkového počtu absolventů bez práce jich je 39 procent. Naopak nejnižší nezaměstnanost vykazují absolventi vyšších odborných škol, gymnázií a vysokoškoláci. Celkově se počet nezaměstnaných absolventů škol, který se pohybuje kolem 48 tisíc, meziročně snížil zhruba o 3000 lidí. Podle ministryně školství Petry Buzkové zveřejněná zpráva Ústavu pro informace ve vzdělávání ukázala pozitivní trendy. Podle ředitelky ústavu Michaely Kleňhové platí, čím vyšší vzdělání, tím lépe absolventi naleznou zaměstnání. Přitom mnozí zaměstnavatelé neradi dávají práci čerstvým absolventům, prý nemají pracovní morálku a musí se do praxe déle zaučovat. Jaké mají ale výhody?

"Základní výhodou absolventů škol je pro zaměstnavatele to, že právě není zatížený jinou zkušeností ze zaměstnáním. Potencionální zaměstnavatel si mlže vychovat absolventa k obrazu svému. Absolventi jsou velice flexibilní, mají o práci zájem. Vzhledem k tomu, že celková nezaměstnanost v ČR stoupá, tak o práci zájem mají."

Říká Michaela Kleňhová z Ústavu pro informace ve vzdělávání. Druhou nejpočetnější skupinou bez práce byli loni absolventi středních odborných učilišť. Jejich počet dosáhl 11 tisíc, což je téměř čtvrtina ze všech absolventů bez práce. Rok před tím jich bylo ale téměř o dva tisíce více. Zaznamenali tak nejvýraznější pokles v nezaměstnanosti.

"Jednou z příčin může být politika ministerstva práce a sociálních věcí s vytvářením absolventských míst. Další skutečnost může být ta, že absolventi škol, pokud dodnes nepracovali, nebudou pobírat dávky v nezaměstnanosti."

Tvrdí Michaela Kleňhová z Ústavu pro informace ve vzdělávání. Celková nezaměstnanost v ČR dosáhla úrovně deseti procent. Bez práce bylo v dubnu letošního roku 535.000 lidí, z toho přes 48.500 absolventů škol.