SÚKL vyfasoval nejvyšší pokutu

0:00
/
0:00

Skandál kolem nezákonné databáze centrálního úložiště receptů skončil rekordní pokutou. Její výši bude v právní rubrice Jana Hlocha obhajovat předseda ÚOOÚ Igor Němec.

Igor Němec
Již v loňském roce rozčeřila hladinu veřejného mínění kauza centrálního úložiště elektronických receptů při SÚKLu. Vy jste tomuto ústavu uložili vysokou pokutu za databázi těchto receptů a setrvali jste na ní i přes odvolání.

"Případ je uzavřen, pravomocně jsme SÚKLu uložili pokutu 2,3 milionu korun. Je to největší pokuta, kterou náš úřad udělil státnímu orgánu. Ta problematika je zajímavá z mnoha hledisek. To co se stalo, je ukázkový případ, jak by ochrana osobních údajů neměla vypadat. Parlament schválil v zákoně centrální databázi elektronických receptů při ministerstvu zdravotnictví. Ten recept byl přesně v zákoně popsán a kromě jiného se zde výslovně uvádí, že k jeho uložení dává pacient souhlas. Ukázalo se, že za celý rok nepřišel do databáze ani jeden elektronický recept, a tak se SÚKL rozhodl do této databáze sbírat všechny papírové recepty. To je zdravotnický "velký bratr" jako hrom, neboť do úložiště chodilo až 250 tisíc receptů denně, takže tam byl záznam prakticky o každém občanovi ČR. Začali se bouřit lékaři, lékárny i pacienti. Na základě jejich stížností jsme udělali kontrolu a zjistili jsme, že celá databáze vznikla nezákonně. Proto museli všechna data smazat, jelikož šlo o obrovský rozsah citlivých zdravotnických údajů. Proto je také ta pokuta tak vysoká, i když zdaleka není na horní hranici, která je 10 milionů korun. Je to memento pro ostatní, aby se takto státní orgány vůči občanům nechovaly, protože ti mají poté jedinou možnost - obrátit se na náš úřad."


V případ jakéhokoliv dotazu, týkajícího se nejen českého právního řádu, ale i mezinárodní problematiky nás neváhejte kontaktovat na mailové adrese:[email protected].

Děkujeme.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio