Světlo pro Mariupol. Před řadou českých divadel svítil nápis „ДЕТИ“

Divadlo Antonína Dvořáka na Smetanově náměstí v Ostravě

Před řadou divadel po celém Česku se v úterý večer rozsvítil nápis „ДЕТИ“ (děti). Divadla, ale i další instituce, se tak připojila k akci „Světlo pro Mariupol“, kterou organizuje iniciativa Stojíme za Ukrajinou, Společně to dáme a Nová scéna Národního divadla. Nápis se objevil jako symbol soudržnosti s lidmi a dětmi v krytu v bombardovaném divadle v Mariupolu.

Vybombardované divadlo v Mariupolu | Foto: ČTK/ABACA/AA

Město Mariupol se stává symbolem utrpení napadené Ukrajiny. Stovky tisíc lidí jsou ve městě uvězněny a bombardovány bez přístupu k vodě, teplu a jídlu, bez bezpečné možnosti uniknout.

Dne 16. března 2022 ruské ozbrojené síly bombardovaly Doněcké oblastní činoherní divadlo v Mariupolu, které sloužilo jako protiletecký kryt během obléhání města a během útoku poskytovalo útočiště až 1200 civilistům. Přestože bylo divadlo výrazně a nezpochybnitelně označeno obrovským nápisem "ДЕТИ", což znamená rusky "děti, nezabránilo to ruským vojákům v útoku.

Tento symbolický nápis byl v úterý večer napsán před desítky divadel a dalších budov či náměstí v Česku a lidé k němu mohli pokládat zapálené svíčky. Výsledek pak vyfotili  a sdíleli na sociálních sítích pod hashtagem #SaveMariupol.

Evakuovaní civilisté z Mariupolu | Foto: ČTK/ABACA/AA

Dva vzkazy

Událostí „Světlo pro Mariupol" vysíláme dva vzkazy. Jeden symbolický přímo do obléhaného a bombardovaného města: Myslíme na vás! A druhý nám a zejména našim politickým představitelům: Zachraňme Mariupol, hledejme usilovně způsob pomoci tamním lidem!,“ uvedla iniciativa Stojíme za Ukrajinou na webu.

Foto: David Taneček,  ČTK

Hlavní akce se konala na piazzettě Národního divadla v Praze, kam lidé přnášeli svíčky jako symbol naděje pro Mariupol. Přihlíželo jí několik desítek lidí, přišel i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Svíčky jako naděje pro bombardované město rozsvěcovali lidé také u dalších divadel v Praze i v jiných českých městech.

Například Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Divadlo Husa na provázku v Brně, Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Divadlo Šumperk, Divadlo Na zábradlí v Praze, Divadlo v Dlouhé v Praze, Divadlo loutek Ostrava, Divadlo Petra Bezruče Ostrava, Východočeské divadlo Pardubice, Činoherní studio v Ústí nad Labem a řada dalších.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové | Foto: David Taneček,  ČTK

Pietní místa s nápisem „ДЕТИ“, kam mohli lidé přinést svíčku, byla nejen před divadly, ale i na dalších místech po celém Česku. Například před budovou Invalidovny v Praze nebo Klicperovým domem v Chlumci nad Cidlinou.

K akci divadel Světlo pro Mariupol se přidala i divadla ze zahraničí. Například divadlo Karola Spišáka ve slovnenské Nitře, Štátne divadlo Košice nebo Schauspielhaus Zürich ve Švýcarsku.