Světová premiéra na výstavě v Olomouci. Čeští vědci ukazují masožravku, kterou objevili na Borneu

Nepenthes fractiflexa

Ve sbírkových sklenících ji chrání vitrína a nepřetržitý dohled pracovníků Výstaviště Flora Olomouc. Jde o nově objevený druh masožravé rostliny - láčkovku stydlivou. Před více než deseti lety ji v pralesích na Borneu objevili vědci z olomoucké Univerzity Palackého, loni ji vědecky popsali a nyní se ve světové premiéře představuje na výstavě Živé pasti 2023 v Olomouci.

Na nový druh láčkovky narazil mezinárodní tým pod vedením vědců z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého na Borneu při výpravě do indonéské provincie Severní Kalimantan.

„Podařilo se nám objevit láčkovku, která se chová úplně jinak než všechny ostatní známé druhy. Nově objevený druh totiž umístil své až jedenáct centimetrů velké pasti pod zem. V dutinách nebo přímo v půdě tato láčkovka lapá podzemní živočichy. Většinou v jejích pastích končí bezobratlí, především mravenci, různí roztoči a brouci," informoval na webu univerzity Martin Dančák z katedry ekologie a životního prostředí.

Nepenthes pudica - Láčkovka stydlivá | Foto: Univerzita Palackého v Olomouci

Právě díky tomu, že rostlina své láčky schovává pod zem, dostala jméno nepenthes pudica, tedy láčkovka stydlivá. Jejímu objevu pomohla podle vědců i náhoda.

„Při výstupu na vrchol hory jsme stále nacházeli nové a nové rostliny bez pastí a pořád nám to vrtalo hlavou. Pak kolega Ľuboš Majeský z katedry botaniky během fotografování strhl porost mechu, kterým byla porostlá spodní část jednoho stromu. Pod mechovým polštářem se najednou objevily nádherně vyvinuté konvičky této láčkovky," popsal Martin Dančák.

Když vědci pátrali dál, objevili další konvičky, které byly ukryté v temné dutině pod stromem. Následně zjistili, že tento druh své výhony skutečně směřuje pod zem a v dutině vytváří pasti záměrně.

Botanický unikát světového formátu

Nepenthes diatas | Foto: Tomáš Vávra,  Univerzita Palackého v Olomouci

Na výstavě nyní vzácnou rostlinu, kterou dosud nikdo veřejně neviděl, chrání vitrína a hlídají ji pracovníci Výstaviště Flora.

„Je to botanický unikát celosvětového formátu. Ve světě a především v Americe její objev údajně vzbudil mezi odborníky velkou pozornost,“ připomněl vedoucí sbírkových skleníků výstaviště Pavel Souček.

„Těší nás, že se právě olomoucké sbírkové skleníky se svými cennými botanickými sbírkami oficiálně staly prvním místem na světě, kde může veřejnost láčkovku stydlivou spatřit na vlastní oči. Vystavená rostlina je jedním z pouhých dvou exemplářů, které mají nyní naši vědci mimo pralesy Bornea k dispozici,“ dodala ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková.

V Česku roste 13 původních druhů masožravých rostlin a dva kříženci, některé dokážou pozřít i drobné mušky.