Temelínský reaktor byl opět spuštěn

JETE

Pracovníci jihočeské jaderné elektrárny Temelín v neděli v podvečer obnovili štěpnou reakci v prvním bloku. Reaktor byl odstaven patnáct hodin, když systém zaznamenal odchylku ve funkci jednoho z regulátorů. Další podrobnosti má Vilém Faltýnek.

Mluvčí Temelína Milan Nebesář ujistil, že nešlo o závadu v jaderné části elektrárny a odstavení reaktoru bylo běžným postupem v souvislosti s dolaďováním funkcí regulátorů. Během odstávky byl v neděli ráno výkon reaktoru nulový a turbosoustrojí nedodávalo do sítě žádnou elektřinu. Reaktor prvního bloku Temelína měl po opětovném nastartování výkon dvě desetiny procenta. Potvrdil nám to mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pittermann:

"Reaktor je opět v režimu dvě, čili v podstatě na velmi malých výkonech. Vzhledem k tomu, že je zapotřebí provést ještě určité doladění automatického systému řízení turbíny, očekáváme, že poté bude možné další zvyšování výkonu nad tu hladinu asi dvou procent."

Jak dále řekl Pavel Pittermann, po odstranění softwarové odchylky bude blok pokračovat v testech na výkonové úrovni 55 procent.

Odpůrci Temelína považují další odstávku za důkaz, že zařízení elektrárny není schopné dlouhodobého provozu. Tento názor zastává mimo jiné předsedkyně hnutí Jihočeské matky Dana Kuchtová:

"Tři měsíce probíhaly na jaderné elektrárně Temelín opravné práce především na turbíně a přesto se již během jednoho týdne od zahájení testů objevily dva vážné problémy. Jeden starý známý - vibrace turbíny - a nyní i nový problém se softwerem s regulátory. Podle názoru našich odborníků svědčí především četnost poruch na turbíně o tom, že toto zařízení nebude možné provozovat na vyžších výkonových hladinách."

S tím ale nesouhlasí směnový inženýr temelínské elektrárny a šéf sdružení Jihočeští taťkové Jiří Tyc. Podle něj je odstávka logickým důsledkem prováděných testů:

"Ta turbína byla více než tři dny ve stabilním chodu a já jsem měl možnost její chod sledovat, protože jsem po celé tyto dny v práci byl a chodil jsem kolem ní. Ta turbína je schopná, za té kondice, kterou má, dlouhodobého, několikaměsíčního provozu bez problémů. Nám ale o to v současné době nejde. My potřebujeme právě dělat takové zkoušky, které by mohly simulovat některé stavy v budoucnosti. Ten blok je teď schopen ustáleného provozu, ale my potřebujeme, aby byl schopen i provozu v nějakých mimořádných, nestabilních stavech."

Na nejnovější odstávku reaktoru okamžitě reagovaly rakouské protitemelínské iniciativy. Předseda hornorakouské Platformy proti atomovému nebezpečí Josef Pühringer označil zkoušky v Temelíně za nebezpečnou hru. Zároveň kritizoval způsob informování o odstávce a apeloval na přední rakouské politiky, aby po vzoru Berlína žádali zastavení elektrárny. Navíc je podle jeho slov nanejvýš nezodpovědné, když se testy realizují za chodu na rizikové jaderné elektrárně, čímž se z poloviny Evropy stává pokusné atomové pole. Podle Pühringera se ukázalo, že Temelín má problémy nejen s turbínou, ale zjevně také s řídícím softwarem. Nedělní porucha potvrdila, že elektrárna musí být s konečnou platností odstavena a politici musí naléhavě jednat, uvedl Josef Pühringer.