TI: Korupce v ČR jedna z nejhorších v EU, pomohou nové zákony

Míra korupce mezi českými politiky a ve veřejné správě patří mezi nejvyšší v Evropské unii. Uvádí se to ve zprávě organizace Transparency International. Více korupce je podle organizace pouze na Slovensku, v Polsku a Lotyšsku. V celosvětovém měřítku země skončila na 51. místě. Podle studie by situaci pomohl vyřešit například nový zákon o střetu zájmů a omezení imunity politiků.

V konkrétních doporučeních studie uvádí, že by se měl mimo jiné zprůhlednit systém udělování veřejných zakázek. Doporučuje také zavedení černé listiny firem, které porušily zákon a o veřejné zakázky se již ucházet nemohou. Při hospodaření krajů a obcí by podle TI měl větší roli hrát Nejvyšší kontrolní úřad. Větší otevřenost a zpřehlednění jsou podle organizace potřeba také při rozdělování dotací evropských fondů, výběrové komise by měly například povinně zveřejňovat důvody pro posun pořadí jednotlivých projektů. Přísnější kritéria studie doporučuje též pro finance EU určené neziskovým organizacím. V oblasti konkurzních řízení je nutné posílit pozice věřitelů, zpřísnit by se naopak měly požadavky na správce konkurzní podstaty, tvrdí zpráva.

Studie sleduje míru korupce na veřejných místech tak, jak ji vnímají místní podnikatelé, analytici a akademičtí pracovníci. Je založena na osmnácti různých průzkumech provedených dvanácti nezávislými institucemi v období let 2002 až 2004. Jednotlivé země byly ohodnoceny indexem od nuly, která znamenala nejhorší výsledek, po desítku. Nejlepšího postavení na světě dosáhlo Finsko s indexem 9,7, následováno Novým Zélandem a Dánskem. Nejhůře v analýze dopadl karibský stát Haiti společně s jihoasijským Bangladéšem. Z evropských zemí je korupce nejrozšířenější v Moldavsku.