Tomáš Enge pojede jako první Čech v historii ve Formuli 1

Tomáš Enge pojede jako první český automobilový závodník v historii Velkou cenu Formule 1. Vedení stáje Prost dalo jezdci příjemný dárek k úterním pětadvacátým narozeninám, když ho angažovalo pro nedělní patnáctý závod mistrovství světa v italské Monze. Více informací má Josef Kubeczka.

Liberecký jezdec se s vozem francouzského týmu vedeného čtyřnásobným světovým šampiónem Alainem Prostem poprvé seznámil minulý týden, kdy modrý vůz testoval dva dny v Magny Cours. Tomáš Enge k prvnímu seznámení s monopostem Prost řekl:

"To testování pro mne bylo učení se s tím vozem jezdit. Když to porovnám s testováním, které proběhlo před dvěma lety u týmu Jordan, tak tam spíše bylo testování pro vůz než pro mne. Tady to bylo naopak. Učil jsem se s tím vozem jezdit, učil jsem se pracovat s technikou, učil jsem se poznávat lidi a nové věci."

Sportovní ředitel francouzské stáje Prost John Walton k angažování českého závodníka na tiskové konferenci v Praze uvedl:

"Tomáš má velký jezdecký talent a před sebou zářivou budoucnost ve formuli jedna. Při testování na nás udělal velký dojem. Jak jsme ho sledovali, bylo by pošetilé, kdybychom ho neangažovali."

V Monze tak Enge nahradí Brazilce Luciana Burtiho, který těžce havaroval v belgickém Spa. Přestože byl propuštěn z nemocnice, do kokpitu Prostu se v nejbližších dnech nevrátí. Tomáš Enge k tomu řekl:

"Moje pocity jsou trošku smíšené, protože to, čeho dosáhl pan Charouz nebo my společně, je dána také tou havárii Luciana Burtiho ve Spa, která mnou velice, opravdu velice otřásla. Kdybych byl na jeho místě, asi bych hodně přemýšlěl o tom, zda znovu usednout za volant formule nebo závodního vozu, protože ta nehoda byla opravdu obrovská. Naštěstí se mu nestalo nic závažného a doufám, jako všichni ostatní, že jeho vyléčení bude trvat co nejkratší dobu a bude co nejdřív zpátky na závodní trati."

Manažer Tomáše Engeho, bývalý automobilový závodník Antonín Charouz neskrývá, že angažování jeho svěřence do formule 1 je mimořádnou událostí:

"Já si myslím, že to můžeme srovna s vítězstvím hokejistů na olympiádě a s našimi výsledky ve fotbale nebo v tenisu. Formule 1 je nejsledovanější sport v televizi. Na každou formuli 1 se dívá zhruba 350 milionů lidí, průměrně, a za rok ji vidí zhruba 6 miliard lidí."

Tým Prost se také s Antonínem Charouzem dohodl, že se prodlouží opce smlouvy na případné angažování Tomáše Engeho v příštím roce až do října. "Je to součást dohody o startu v Monze. I nadále ale platí, že nabídka Prostu pro příští sezónu je z oblasti snů,"řekl Charouz.

Nadšený z blížící se premiéry Tomáše ve formuli jedna je i jeho otec Břetislav Enge. Bývalý vynikající automobilový okruhový závodník ale přiznal, že bude mít obavy. Celá rodina ještě ani úspěch Tomáše neoslavila. "Vždyť on ještě doma nebyl a v nejbližších dnech se ani nechystá. Hned totiž zase odlétá," přiznal Enge starší, který je podle svých slov při synových závodech více nervózní než když jezdil sám.

A co na svůj nedělní start v Monze říká sám závodník Tomáš Enge?

"Ta příležitost je obrovská. Budu se snažit podat co nejlepší výkon, ale můj cíl bude dojet závod na co nejlepším místě, na které budu mít."