Tošovský - uzavřená etapa

Josef Tošovský

Guvernér České národní banky Josef Tošovský ve čtvrtek oznámil, že stahuje svou kandidaturu na funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Mluvčí České národní banky Milan Tománek před tiskovou konferencí tajuplně naznačil, že nyní je ta pravá chvíle zeptat se Josefa Tošovského, zda v České národní bance končí. Guvernérova odpověď byla ale jen poloviční.

Josef Tošovský
Josef Tošovský neupřesnil, proč došlo v londýnské centrále Evropské banky k oddalování rozhodnutí o jeho jmenovánání do funkce viceprezidenta. Všeobecně se ale má za to, že proti Tošovskému se postavil ruský zástupce v bance, za nímž údajně stojí blíže nespecifikovaná vlivná lobby. O odchodu guvernéra se ale spekulovalo nejen v souvislosti s touto kandidaturou. Tošovský je prý silně rozladěn situací, která se vytvořila v parlamentu během projednávání novely zákona o České národní bance. Vadí mu, že nad věcností a argumenty převážilo politikaření a osobní hlediska. V poslední době se prý také silně dotkla možnost obvinění za kroky, které učinil na záchranu později zkrachovalé Pragobanky. Důvody k odchodu z funkce guvernéra by tedy podle některých pozorovatelů mohly být spíše osobní. O rezignaci ale nechce Josef Tošovský zatím hovořit.

Guvernérovi zbývají do vypršení jeho funkčního období ještě čtyři roky a pro svou případnou rezignaci nestanovil ve čtvrtek žádný časový limit.

Po tiskové konferenci byl Josef Tošovský poněkud sdílnější. V rozhovoru pro Radio Praha napřed připomněl, že Česká republika je zemí s dlouhodobě stabilné měnou a nízkou inflací. Politika České národní banky je dlouhodobě předvídatelná a systémová. A tím vším se podařilo završit jednu významnou etapu.

Red: Josef Tošovský je ve funkci guvernéra ústřední banky už deset let. Získal řadu mezinárodních ocenění a světovou finanční elitou byl dvakrát vyhlášen guvernérem roku. Mimo jiné za hladkou a precizně provedenou měnovou odluku po rozpadu Československa.