"Tuneláři" ještě nemají vyhráno

Sociální demokraté vyzvali ve středu ministra spravedlnosti Pavla Němce, aby vyřešil chybu v trestním zákoníku. Nelíbí se jim, že z předlohy vypadl paragraf postihující tunelování firem. Pokud nebude mít ČSSD záruky, že bude mezera v zákoníku do voleb odstraněna, celý kodex odmítne. Na takovém postupu se dohodl poslanecký klub ČSSD.

Kritici tvrdí, že předloha by fakticky znamenala amnestii "tunelářů", kteří jsou stíháni za trestný čin zneužití informací v obchodním styku. Právě tento paragraf na návrh občanského demokrata Marka Bendy poslanci ze zákona vypustili. Normu schválili v listopadu, aniž o sporné pasáži vedli delší debatu. V únoru ji zamítl Senát. Poslanec Benda však svůj názor stále hájí. Tunelování je podle něj možné trestat jako podvod a do zákona tento paragraf nepatří: "ČSSD tuší, že mám pravdu, a teď jenom přemýšlí, jakým způsobem se podrobit tomu veřejnému tlaku, který je tady vyvoláván mimoparlamentními stranami, což mi připadá absurdní."

Ministr spravedlnosti Pavel Němec už ve středu večer na zasedání vlády předložil postup, jak zmíněný paragraf do trestního zákoníku zase vrátit: "Na jedné straně mám právní rozbory, které říkají, že tunelování je možné postihovat podle jiných ustanovení trestního zákoníku. Nicméně pro to, aby nebyly sebemenší pochybnosti o tom, že tunelování by nemělo být tolerováno, jsem připravil pozměňovací návrh, který lze realizovat tak, aby nabyl platnosti ještě v tomto volebním období a celou věc vyřešil."

Jak po jednání vlády prohlásil premiér Jiří Paroubek, ministři tento postup vzali na vědomí: "Pan místopředseda Němec na základě rozhodnutí vlády bude do úterka hledat politickou podporu v jednotlivých poslaneckých klubech. Pokud se mu to podaří, půjdeme cestou odhlasování toho trestního zákoníku tak, jak přišel ze Senátu s tím, že bude k nějakému zákonu načten ten jeden paragraf. Pokud ale nebudeme mít záruky, že to bude kvalitně odvedeno, tak se nic nestane, když se ten trestní zákoník shodí a bude to jeden z prvních zákonů, ke kterým se dostane příští Poslanecká sněmovna, to znamená po volbách."

Podle premiéra Paroubka však pochybnosti o účinnosti tohoto řešení přetrvávají. I kdyby sněmovna opětovně zařadila paragraf o tunelování do kodexu, mohl by to zhatit Senát, kde má převahu ODS, nebo svým vetem prezident Václav Klaus.