Tvrdý alkohol už jenom s kolkem

0:00
/
0:00

Vstup do druhé poloviny roku přináší řadu změn. Platit začíná například zákon o povinném značení lihu, který zpřísňuje podmínky pro prodej alkoholických nápojů. Výrobci, dovozci a prodejci alkoholu musí mít od 1. července označeny všechny lahve speciálními páskami na jedno použití. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Jana Šimáčková,  foto: autor
Kolkování lihu má podle vlády stejně jako v případě cigaret usnadnit boj proti daňovým únikům. Ty se ročně odhadují minimálně na dvě miliardy korun. Jak upřesnila Radiu Praha Jana Šimáčková z právního odboru Generálního ředitelství cel, nové nařízení se týká jen tzv. tvrdého alkoholu.

"Lihem ve smyslu zákona se rozumí pouze lihoviny s obsahem alkoholu více než 15 procent. To znamená, že zákon se nevztahuje na pivo, na víno, ani na vermuty či jiná dezertní vína."

Bez kolku mohou doprodat do konce roku jen staré zásoby. Ty ale musely být do 1. července zaregistrovány u celníků. Pokud nyní přijde kontrola, musí prodávající prokázat, že nekolkované lihoviny pocházejí právě z inventarizovaných zásob. Celní úřady po celé zemi byly proto o víkendu doslova v obležení. Majitelé restaurací, ale i ostatní prodejci tam nosili soupisy zásob neokolkovaných lihovin. Někteří hostinští už ale vymysleli fintu, jak inventarizaci alespoň částečně obejít. Lahve s alkoholem otevřeli, na načaté lahve se totiž inventarizace nevztahuje. Určitou obavu ale mají v případě alkoholu dražších značek. Když se jim ho nepodaří do konce roku prodat, asi jim nezbude nic jiného, než zkonzumovat alkohol sami. Jinak by riskovali pěkně mastnou pokutu. Až pět miliónů korun bude hrozit pokuta tomu, kdo se proviní proti zákonu o povinném kolkování alkoholu. Odpůrci kolkování lihu tvrdí, že celá akce je stejně zbytečná, protože se okamžitě vyrojí spousta falešných kolků. Totéž se ostatně děje i u cigaret.

Naděžda Slavíková,  foto: autor
Zástupkyně ředitele odboru spotřebních daní Generálního ředitelství cel Naděžda Slavíková ale říká, že nebude velký problém falešné kolky odhalit.

"Falešné kolky se zřejmě objeví, to se dá předpokládat, ale nebudou to mít padělatelé tak jednoduché, jako na Slovensku, kde není státní tiskárna cenin. U nás státní tiskárna cenin je a těch ochranných prvků je tam určitě mnohem víc než kde jinde. Proto bude snadnější i identifikace nepravých kolků. Máme už nyní vyvinuty takové zkušební metody, které už přímo ve velkoobchodě nebo na pultu v prodejně či restauraci poznají, jestli se jedná o nepravý kolek."

Výrobci, dovozci i prodejci ale také uvádějí, že zvýšené náklady na kolkování zvednou ceny produktů. Naděžda Slavíková naproti tomu soudí, že to jsou přehnané obavy.

"Výroba se prodraží, ale promítnutí do ceny jedné lahve nebude až tak velké. Ceny kolku se bude pohybovat pod 40 haléřů, pak jsou zde náklady na nalepení, ale ani ty nejsou vysoké, aby se to výrazněji projevilo v ceně lahve, která se u průměrné půllitrové konzumní lihoviny pohybuje kolem devadesáti korun. Bude to asi jedna koruna."

A Naděžda Slavíková zároveň výrobcům i dovozcům legálního alkoholu vzkazuje, že nový zákon je přece chrání.

"Určitě by to mělo zabránit tomu, aby se na trhu objevovaly lihoviny třeba od výrobců, kteří už pět let neexistují, a přesto je spousta obchodních jednotek, které prodávají takový líh, který určitě není zdaněný."

Pokud jde o spotřebitele, ti se prý nemusí obávat zvýšení cen alkoholu, protože obrovská konkurence na trhu to ani neumožní.