Tvrz v Malešově čeká den otevřených dveří

malesov_tvrz.jpg

Sudoměř, Vítkov, Německý Brod všude tam bojoval husitský vojevůdce Jan Žižka. K místům jeho slavných vítězství patří i Malešov nedaleko Kutné Hory. Svědkem vítězství legendárního hejtmana byla už tehdy malešovská tvrz, kterou nám představil její majitel Ondřej Slačálek.

"Je to největší věžová tvrz v České republice, skládá se z věže a budovy, která je k ní přistavěna, ta věž je původní ze 14. století, ta budova byla přistavena mnohem později někdy v 19. století. Tvrz stojí na skalnatém ostrohu, ta tvrz byla hodně opevněná, takže je i určitá debata, jestli je to skutečně tvrz."

Problém jestli je dominanta Malešova skutečně tvrzí, hradem či hrádkem necháme odborníkům, stejně tak nebudeme vyjmenovávat všechny majitele, kteří tvrz vlastnili a zůstaneme u toho posledního, kterému objekt patří už několik let.

"Těch sedm let v podstatě probíhá rekonstrukce a tvrz má využití trojího druhu. To jedno je samozřejmě soukromé, letos se konečně snad podaří, že tam vybuduji byt. Tvrz se využívá i pro veřejné účely, kdy se tam pořádají akce pro veřejnost a další je pro, řekněme, komerční účely, probíhají tam svatby a podobně."

Veřejnost si může tvrz prohlédnout o nadcházejícím víkendu, kdy proběhne den otevřených dveří.

"Je to v podstatě takové ´standardní otevření´památky, tak jako se otevírají třeba hrady a zámky a lidé mohou jít na prohlídku, a protože ta tvrz je malá a není tam nějaký prohlídkový okruh jako na hradě nebo na zámku, tak jsem se to rozhodl obohatit tím, že jsem sezval různé řemeslníky. Nejsou to ale nějací středověcí řemeslníci, ale lidi, kteří mají nějaké zajímavé řemeslo, které my teď používáme při rekonstrukci té tvrze. Budeme tam mít třeba kameníka, který bude rekonstruovat gotický portál, bude tam keramik, který tam staví repliku historické pece, bude tam tesař, který bude pracovat na trámech, které pak použijeme při té rekonstrukci, budeme tam dělat střechu ze šindelů. Budou tam prostě ukázány taková neobvyklá řemesla, která ale v současné době používáme."

Kromě dne otevřených dveří se na tvrzi pořádá akce pro veřejnost také o adventu a v září se pak už pravidelně koná dobývání Malešova. Ostatně opravdové dobývání tvrz zažila i ve své několikasetleté historii.

"Co my víme, tak byla dobyta dvakrát. Jednou ji dobyli husité po asi pětidenním obléhání a ostřelování praky a později byla tvrz dobyta ještě podruhé."

Foto:www.malesov.cz