Týden obětí komunismu

Foto: ČTK

Asi dvě desítky příslušníků druhého a třetího odboje přijal v úterý na Pražském hradě prezident Václav Havel.

Foto: ČTK
Jak uvedl během setkání, tito lidé jsou svědky nedobré minulosti naší země a nositeli společenské paměti. Setkání se uskutečnilo v rámci Týdne obětí komunismu, který vyhlásila Konfederace politických vězňů.

Týden obětí komunismu zahájili členové Konfederace politických vězňů v neděli piením aktem v areálu motolského hřbitova. Zde byli na společném pohřebišti tajně "likvidovány" urny s popelem popravených politických vězňů. Vyvrcholením akce je potom odhalení památníku obětí komunismu v Praze. Smyslem všech těchto aktivit je podle předsedy Konfederace politických vězňů Stanislava Drobného připomenout stinné stránky české historie.

Pomník obětem komunismu od Olbrama Zoubka na pražském Újezdě,  Foto: ČTK
"Vyrovnání s naší komunistickou minulostí není ještě dokončeno. Některým lidem jsme lhostejný a je pochopitelné, že po čtyřiceti letech komunismu je pohled některých lidí na nás komunizující."

V této souvisloti Drobný připomenul, že s komunistickou minulostí se není sto vyrovnat ani české soudnictví. Soudy s Lubomírem Štrogalem a dalšími komunistickými prominenty se nekonečně vlečou. Původně odsouzený bývalý prokurátor Karel Vaš, který figuroval v procesu s generálem Heliodorem Píkou, byl nakonec osvobozen a někdejší vyšetřovatele StB včetně Aloise Grebeníčka se soudy neúspěšně snaží dostat do soudních síní už řadu let.