Týden v číslech

Foto: Nutdanai Apikhomboonwaroot, FreeDigitalPhotos.net

Osm Čechů mezi dolarovými miliardáři, jen sedm procent menších firem se obává krachu Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

4,1%

je odhad schodku veřejných financí podle aktuálně zveřejněné prognózy ministerstva financí. Celkový veřejný dluh by pak měl stoupnout na 35,2 procenta HDP. Důvodem je očekávaný propad daňových příjmů, nárůst výdajů rozpočtu kvůli zmírnění dopadů šíření koronaviru a s tím spojený vyšší schodek státního rozpočtu, uvedl úřad. Sněmovna 24. března schválila zvýšení schodku rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun.

Úterý

14 900 000 000

Petr Kellner,  foto: archiv PPF
USD, tedy 372,7 miliard korun je odhadovaný majetek nejbohatšího Čecha, majitele investiční skupiny PPF Petra Kellnera podle časopisu Forbes. Mezi světové dolarové miliardáře se letos opět zařadilo osm Čechů. Druhým nejbohatším Čechem je realitní magnát Radovan Vítek, následuje většinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský a premiér Andrej Babiš. Vítek a Křetínský zbohatli a v žebříčku sesadili premiéra Babiše z druhého na čtvrté místo. Hodnota Babišova majetku klesla proti loňsku z 3,5 na 3,2 miliardy dolarů (80 miliard korun).

Středa

10

let uplynulo od okamžiku, kdy Českou republiku naposledy navštívil americký prezident. 8. dubna 2010 podepsal Barack Obama s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem ve Španělském sále Pražského hradu americko-ruskou smlouvu o omezení počtu jaderných zbraní (nová smlouva START).

Čtvrtek

2/3

Dominik Duka
malých a středních firem v ČR, které oslovila agentura STEM/MARK, předpokládají, že koronavirová krize bude mít dopad na jejich provoz, nicméně nezpůsobí jim takový výpadek, ze kterého by se nedostaly. Každý desátý podnik dokonce věří, že z krize vyjde posílený. Naopak sedm procent předpokládá krach.

Pátek

10

let, kdy byl Dominik Duka jmenovaný nástupcem kardinála Miloslava Vlka ve funkci pražského arcibiskupa

Sobota

60%

Foto: pasja1000,  Pixabay / CC0
Čechů podle loňského průzkumu agentury Median barví o Velikonocích vajíčka. Stejný počet lidí pak drží zvyk polévat chlapce vodou nebo šlehat dívky pomlázkou. Letošní průběh svátků významně ovlivňuje stav noze a vládní omezení související s pandemií koronaviru.

Neděle

90.

výročí premiéry opery Z mrtvého domu Leoše Janáčka v Národním divadle v Brně