Týden v číslech

Foto: Gerd Altmann, Pixabay / CC0

Živnostníci se obávají extrémně vysokých ztrát, bookmakeři nevěří v konání OH v řádném termínu Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

-96%

Foto: ČTK / Ondřej Deml
pokles zaznamenal prodej potravin z jídelních automatů. Restaurace mohou od soboty 14. března nabízet jídla a nápoje formou prodeje pouze z výdejního místa nebo prostřednictvím donáškové služby. Začátkem týdne tuto možnost využívalo jen málo lidí a tržby tak byly sotva desetinové. Podle sdružení Prozams tuzemským restauracím hrozí v důsledku opatření proti šíření koronaviru extrémně vysoké ekonomické ztráty v řádu desítek miliard korun.

Úterý

18.150

e-neschopenek dostala do tohoto data Česká správa sociálního zabezpečení kvůli karanténě. Celkový počet lidí v izolaci na ochranu před nákazou novým koronavirem je zřejmě vyšší. Lékaři mohou případy sociální správě totiž hlásit nejen e-neschopenkou, ale také na papírovém tiskopisu.

Středa

44 120

vstupenek mají fanoušci fotbalového Brna k dispozici k virtuálnímu zhlédnutí slavného zápasu s pražskou Slavií, na který v říjnu 1996 dorazilo na legendární stadion Lužánky právě 44120 diváků. Fotbalové Brno tak chce podpořit boj proti novému koronaviru. Veškerý výtěžek z virtuálních vstupenek získá brněnská Fakultní nemocnice v Bohunicích.

Čtvrtek

57 900 000 000

korun vykázala Česká národní banka zisk za loňský rok. O rok dříve měla zisk 1,79 miliardy korun. Kumulovaná ztráta ČNB tak klesne na 129,2 miliardy korun.

Pátek

-35% až 40%

Zdroj: Gerd Altmann,  Pixabay,  Pixabay License
může v průměru klesnout online prodej zboží vyjma potravin a drogerie v průměru podle konzultační společnosti Acomware. Vyhlášení karantény u Čechů snížilo chuť nakupovat. Nejhůře na tom budou prodejci zboží dlouhodobé spotřeby. Dramaticky klesl prodej sportovních potřeb, oblečení nebo hraček.

Sobota

4/5

firem pociťují dopady preventivních opatření vlády na zabránění šíření koronaviru. Největší část podniků očekává pokles tržeb o dvě až čtyři pětiny. Největší potíže mají živnostníci a menší firmy, vyplývá z bleskového šetření Hospodářské komory ČR. Největší komplikace členům komory způsobuje omezení odbytu, pro 60 procent z nich je tak hlavním problémem nižší či žádná poptávka. Týká se to především menších podniků a firem působících v cestovním ruchu.

Neděle

1,5:1

Tak vypadá podle bookmakerů Fortuny kurs na dokončení současného ročníku fotbalové Ligy mistrů. V podstatě to znamená, že se soutěž dohraje, kurz však pro jistotu obsahuje i variantu, že se rozhodne od zeleného stolu. Naopak konání letních olympijských her v Japonsku v řádném termínu je podle bookmakerů málo pravděpodobné (4:1).