Týden v číslech

Foto: Kateřina Golasovská

Růst spotřebitelských i maloobchodních cen, nové teplotní rekordy. Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Foto: Kateřina Golasovská

Pondělí

600 000 000

Ilustrační foto: Marco Verch,  Flickr,  CC BY 2.0
korun vyčlenila prozatím vláda na bezúročné půjčky pro podnikatele, kteří se dostali do problémů kvůli potížím způsobeným novým typem koronaviru. O peníze budou moci podnikatelé požádat přes Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou. Schválený speciální program COVID mimo jiné počítá s ročním odkladem splátek a splatností dva roky.

Úterý

3,7%

činil meziroční růst spotřebitelských cen. Ceny nahoru tlačily zejména rostoucí náklady na bydlení, jako je nájemné, elektřina či vodné a stočné. Vedle toho zdražily i potraviny a alkohol.

Středa

30 470

litrů zabaveného nelegálního lihu poskytla celní správa ministerstvu zdravotnictví na výrobu dezinfekčních přípravků. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude dezinfekce primárně využita na autobusová a vlaková nádraží a veřejné prostory, které jsou přestupními místy a koncentruje se v nich velké množství lidí.

Čtvrtek

60%

Foto: Simona Robová,  Pixabay,  CC0
tuzemských meteostanic měřících alespoň 30 let přepisovalo historické hodnoty. Nejtepleji bylo v předhůří Šumavy, Českého lesa a ve Frýdlantském výběžku, kde teplota v průběhu noci neklesla pod 11 stupňů Celsia. Nejvíce, 11,9 stupně Celsia, naměřili meteorologové ve Frýdlantu.

Pátek

4,9%

dělá meziroční růst za leden v maloobchodu bez prodejů aut. Oznámil to Český statistický úřad. Maloobchodní tržby tak rostou nepřetržitě každý měsíc už od června roku 2014. Nejvíce v lednu rostly opět tržby e-shopů.

Sobota

145

let od premiéry Smetanovy symfonické báseň Vyšehrad, první z cyklu Má vlast.

Neděle

100

od narození kanoisty Bohumila Kudrny. Ten na Olympijských hrách v roce 1948 v Londýně spolu s Janem Brzákem získal v kanoi dvojic zlatou medaili. Zemřel v roce 1991.